Inden længe træder det i kraft i trafikken: Politiet øger antallet markant

Skrevet af Emil Martesen

28/04/2024
Foto: Rigspolitiet
Politiet øger antallet markant.

Dagens topnyheder

Over de næste to år vil danske veje og politiets patruljevogne blive udstyret med væsentligt flere nummerpladescannere, også kendt som ANPG-enheder.

Det skriver FDM på baggrund af et svar fra Rigspolitiet til Folketingets retsudvalg, ifølge B.T.

Fra de nuværende 400 enheder, vil antallet stige til omkring 650. Det skridt er del af en intensivering af politiets overvågning, som benytter teknologien til at tjekke, om biler er forsikrede, synede eller meldt stjålne.

ANPG-enhederne, som så dagens lys tilbage i 2016 vil blive placeret både i byerne og ved grænseovergange, hvor enhederne vil indsamle fotografier af køretøjer og detaljer om nummerplader, samt tidspunkt og sted for optagelsen. Oplysningerne bliver efterfølgende kørt igennem et register med eftersøgte nummerplader.

Men det stopper ikke her.

En nylig ændring i lovgivningen tillader nu, at oplysninger indsamlet via ANPG kan gemmes i op til 60 dage – en fordobling af den tidligere grænse på 30 dage. Det tiltag, som angiveligt sker som led i en målrettet politiindsats, har rejst spørgsmål om fortolkningen af, hvad der kan betragtes som en del af denne indsats.