Politiet advarer: Vejpirater spreder skræk med ny gemmeleg

Skrevet af Kirstine Petersen

12/10/2016
Foto: Shutterstock/Polfoto
Foto: Shutterstock/Polfoto
Politiet oplever, at vejpiraterne er blevet mere agressive og desperate, og at de nu tager nye metoder i brug - her er deres råd mod svindlerne.

Dagens topnyheder

En ubehagelig form for "gemmeleg" er blevet et så stort problem på de vestsvenske veje, at politiet nu advarer mod de såkaldte vejpirater, der står bag metoden. 

Vejpirater er blevet et gængs ord på især nabofolkets læber, fordi de gennem længere tid, og især i sommerhalvåret, har døjet med tyveri og røverier langs vejene, men der er også flere tilfælde af snyderiet på de danske landeveje. 

Der har været flere og gentagne eksempler på tyve, der har haft held med at franarre eller direkte røve penge, benzin eller andre værdier fra bilister, der måske holder ind til siden af god vilje, fordi de tror, at en bil er forulykket og derfor holder ind for at hjælpe.

Men lad hellere være, og hvis du alligevel gør det og oplever det mindste mistænkelige, så kør derfra igen eller ring til politiet omgående, advarer politiet nu, fordi de oplever, at tyverierne bliver stadigt grovere:

- Hvis du holder ind til siden, kan du blive omringet af dem. Du kan blive truet og i værste fald udsat for vold. Altsammen gør de for at frarøve dig penge eller andre værdigenstande, siger Ulla Brehm, der er talsmand for politiet i Region Vest til det svenske medie Expressen.

Hun gør opmærksom på en ny metode, som tyvene tager i brug; gemme-metoden, hvor det ligner, at der kun sidder én person bag rattet, hvilket virker mindre skræmmende for eventuelle hjælpsomme sjælde, der holder ind:

- Tre mennesker er dog mere skræmmende. Derfor gemmer de resterende sig. Vi har set eksempler på, at en person tror, at vedkommende skal hjælpe én person, men hvor der så dukker flere andre op og omringer vedkommende. Man bliver måske ikke overfaldet, men vejpiraterne bliver mere truende og påtrængende i deres adfærd. Men vi har set eksempler på hele spektret; fra trusler til grov vold, uddyber Ulla Brehn på politiets vegne.

Hun understreger, at man ikke bør holde ind – og slet ikke, hvis man har mistanke om, at der foregår noget lusket. Derudover siger hun, at det er en stor hjælp for politiet, hvis man i sin forbifart, eller hvis man holder ind, lægger mærke til de personer, man mistænker for at være vejpirater. Jo flere detaljer om situationen og signalementer, jo bedre, når du kontakter politiet.