Simone advarer mod app til børn efter ubehagelig oplevelse: ‘Jeg får en knude i maven’

Skrevet af Emil Ryttergaard

30/05/2017
Foto: Simone Schødts
Foto: Simone Schødts
27-årige Simone Schødts fra Asnæs advarer forældre mod et populær mobilspil, efter at hendes 9-årige datter blev krænket.

Dagens topnyheder

Ved du egentlig, hvad dit barn laver på sin telefon eller ipad i dette øjeblik? 

For mange forældre er mobilspil blevet en god barnepige, der kan underholde og fordrive tiden i bilen eller derhjemme, mens mor og far har travlt med andre ting.

For 27-årige Simone Schødts fra Asnæs i den nordvestlige del af Sjælland blev hendes mandag aften ødelagt af et mobilspil, som hendes 9-årige datter havde spillet henover weekenden. 

- Alle alarmklokker ringer jo, og jeg fik jo en stor knude i maven. Så nu vil jeg bare advare andre forældre mod det spil, siger Simone Schødts til Dagens.dk. 

For søndag aften havde hendes 9-årige datter en hemmelighed, som hun blev nødt til at dele med moderen.

Datteren var nemlig blevet kontaktet af en anden bruger i børnespillet Momio, som er en populær app til børn, og var blevet forfærdelig bange for det spørgsmål, som brugeren i den anden ende havde skrevet til hende. Så bange, at hun i første omgang ikke turde fortælle sine forældre om det.

- Vi har en aftale om, at man gerne må have hemmeligheder, men ikke nogen, der giver én ondt i maven. Her fortæller min datter mig så, at hun har sådan en hemmelighed, der giver hende meget ondt i maven, siger Simone Schødts. 

Om fredagen havde den 9-årige pige nemlig siddet og spillet på telefonen, hvor hun havde chattet med brugeren jacob409, en dreng, der fortalte, at han er 12 år gammel. 

Ifølge datteren spurgte jacob409 pludselig, hvad hun ville gøre, hvis de to var alene sammen i et rum kun iført undertøj.

Datterens afsløring fik straks Simone til at gå på Facebook og advare andre forældre mod det populære spil. Foto: Simone Schødts

Det fik straks den 27-årige mor til at tjekke telefonen, men datteren havde allerede slettet spillet og alle oplysningerne. Derfor besluttede Simone Schødts at kontakte folkene bag spillet for at få afklaret, hvem der havde skrevet og skræmt hendes datter. 

- Jeg kontakter derefter Momio-spillet, og de kunne godt finde brugeren og chatten frem, og de fortalte at de havde slettet jacob409 fra spillet, da de godt kunne se, at der var nogle grænser, der var blevet overtrådt, fortæller en rystet Simone Schødts til Dagens.dk.

Men da Momio senere vendte tilbage i en mail til Simone Schødts, ville de pludselig ikke længere tjekke op på den mistænklige bruger. 

- Spillet har siden i en mail skrevet til mig, at der nok er tale om en pige på 12 år, der prøver grænser af, og at de derfor ikke vil politianmelde sagen. De kunne dog ikke forklare, hvad de byggede den antagelse på, så jeg har selv politianmeldt sagen, siger Simone Schødts. 

For den udmelding giver ikke den unge mor ro i sjælen, der gerne vil have afklaret sagen.  

- Uanset om det er et 12-årigt barn eller ej, så har vi forældre et ansvar for, at vores børn ikke bliver krænket af andre børn. Jeg håber, at vi får afklaret det her, så jeg ved hvem, der har skrevet til min datter.

- Jeg synes, at man skal gøre hvad man kan, og her kan jeg gøre noget for mit eget barn og andres børn, siger Simone Schødts til Dagens.dk.

Derfor vil hun nu også opfordre andre forældre til at sætte klare retningslinjer for deres børns brug af mobilspil, som hun nu har gjort i lyset af den skræmmende hændelse. 

- Jeg troede, at jeg var hysterisk, når jeg tjekkede min datters telefon og ipad. Men det skal man gøre. Fremover må spillene herhjemme ikke have en chat-funktion, for her går det galt. Der er ikke god nok sikkerhed, og det er et tag-selv bord for børnelokkere og pædofile, siger Simone Schødts til Dagens.dk.

Direktør: Risikoen kan ikke undgåes
Hos mobilspillet Momio er administrerende direktør Mikael Jensen ked af den oplevelse, som Simone Schødts datter har været udsat for. På trods af spillets sikkerhedsprocedurer og retningslinjer kan firmaet ikke gardere sig fuldt ud mod at sådanne episoder finder sted. 

- Selvfølgelig kan vi ikke helt undgå, at børn beder andre børn om upassende ting. Det sker i den fysiske verden og i den digitale verden. Vi er som udgangspunkt en åben platform, men vores sikkerhedssystemer og -processer sørger for, at der er en konsekvens for de, der bryder vores regler. Hvis man helt vil undgå muligheden for at modtage upassende indhold, så bliver man næsten nød til at lukke for internetadgangen for børn. Det mener vi ikke, er vejen frem og til gavn for børnene, skriver direktøren i en mail til Dagens.dk.

Firmaet vil dog ikke afsløre, hvordan at man er kommet frem til, at det er et barn, der har forsøgt at krænke Simone Schødts niårige datter, men siger at det i dette tilfælde er tale om en vurdering fra en sikkerhedsmedarbejder, og derfor vil firmaet ikke selv gå til politiet med sagen. 

- Vores Momio medarbejdere har stor erfaring i at håndtere sikkerhed på Momio og kan ud fra den data vi har tilgængelig lave en meget præcis vurdering af sagen. Momio politianmelder normalt ikke en sag, hvis Momio teamet vurderer, at der er tale om et ungt barn. I stedet sørger vi for, at denne person ikke kan få adgang til Momio igen, fastlår adminsterende direktør Mikael Jensen til Dagens.dk.

Opdateret - kl. 18.56 - Kommentar fra Momios administrerende direktør Mikael Jensen

Lille pige fundet bevidstløs på gade i Rødovre - Forældre var gået kolde med små børn på bagsædet