Bomben springer snart: Doping-rapport næsten færdig

| Skrevet af BNB den 17. september 2013 - 10:42

Danmarks Idrætsforbund og Anti Doping Danmarks store dopingefterforskning er snart slut, og inden længe vil resultatet blive fremlagt.

Da Michael Rasmussen i januar gik til Anti Doping Danmark og fortalte om sit årelange dopingmisbrug, åbnede det for den første dopingefterforskning i Danmark nogensinde.

LÆS OGSÅ: Her er rytternes nye superdoping

Ni måneder senere er undersøgelsen ved at nærme sig en afslutning. Det fortæller Jesper Frigast fra Danmarks Idrætsforbund (DIF), som sammen med Anti Doping Danmark har ledet efterforskningen af dopingmiljøet i dansk cykelsport. Kun detaljer mangler.

- Efterforskningen er gået ind i sin afsluttende fase, siger Jesper Frigast.

LÆS OGSÅ: Nye vidner afhørt i dopingsag

Den intense undersøgelse af doping i dansk cykelsport har involveret mange vidneafhøringer i både ind- og udland. De fleste af dem har været afledt af Michael Rasmussens forklaring. Han har ifølge eget udsagn fortalt, hvad han vidste om både sit eget og andres brug af doping.

Anti Doping Danmark og Danmarks Idrætsforbund fortalte allerede i januar, at omfanget af oplysningerne havde rystet dem. Der var tale om en beskidt verden, som inkluderede mange flere mennesker end rytterne, som tog dopingen.

LÆS OGSÅ: ADD vil ikke udtale sig om Skibbys bekendelser

Det er de oplysninger, som siden er blevet efterprøvet med hjælp fra anti-doping myndigheder over hele verden.

- Vi har stadig nogle udestående samtaler, og dem har vi i løbet af de næste to måneder. Når de samtaler er afsluttet, så tager vi stilling til, om vi skal rejse sager i ind- og udlandet, fortæller Jesper Frigast, som også afslører deres egen deadline for efterforskningen.

LÆS OGSÅ: Angiverlinje skal sætte stopper for doping

- Vores mål er, at den er færdig inden årsskiftet. På det tidspunkt har vi rapporteret til vores bagland og til offentligheden.

En af årsagerne til at dopingefterforskningen kunne gå i gang var, at det amerikanske anti-doping forbund, USADA, havde lagt vejen for nye efterforskningsmuligheder med den omfattende dopingrapport, der fældede US Postal og Lance Armstrong. Herfra har Anti Doping Danmark og DIF trukket informationer til deres efterforskning, ligesom man har brugt nogle af de samme efterforskningsmuligheder.

LÆS OGSÅ: Tour-hold afhøres i stor dopingsag

USADA-rapporten endte med at blive omfattende, og her var mange navne anonymiseret i det endelige resultat. Det samme vil sandsynligvis blive tilfældet, når det danske resultat falder.

- Der er nogle hensyn, vi skal tage i forhold til navngivelse, og det sætter nogle begrænsninger for os. Vi skal tage stilling til, hvordan sådan en afrapportering skal se ud.

- Hvis der skulle komme sager ud af efterforskningen, så bliver det af gode grunde med navne, siger Jesper Frigast.

LÆS OGSÅ: Tidligere Riis-ryttere tavse om CSC-tiden

Et af de navne, som forventes at være centralt i efterforskningen, er Bjarne Riis. Riis har ledet sit cykelhold, imens Michael Rasmussen og mange flere kørte dopet hos ham. Blandt de mange, der har vidnet til den danske undersøgelse, er de tidligere Riis-ryttere Bo Hamburger og Jörg Jaksche. Hamburger har ifølge BTs oplysninger åbnet yderligere døre til den beskidte dopingunderverden. Og Jörg Jaksche er blevet afhørt af ADD og DIF om, hvad Riis vidste om doping. Det fortalte han i sommer til BT.

- De spurgte mig om, hvad der skete på Team CSC, og hvad, jeg vidste om doping. Jeg fortalte dem, hvad jeg vidste om Riis, og at der fandt organiseret doping sted, fortalte Jörg Jaksche.

Jesper Frigast vil ikke udtale sig om konkrete navne men fortæller, at efterforskningen har givet dem et grundigt indblik i den professionelle dopingverden. Dén verden vil offentligheden snart få indblik i. Med eller uden navne.

Bjarne Riis vil ikke udtale sig om sagen, så længe den bliver efterforsket.

Deltag i debatten

 

Politik

28. august 2016

Dansk Folkeparti vil vurdere, om kontrollanter af social bedrageri skal have flere strenge at spille på.

Sundhed

28. august 2016

I et par år har “thigh gap”-fænomenet, hvor kvinder viser et hulrum mellem lårene, været den helt store trend. Men viser kvinder sig frem fra en helt ny vinkel.

God karma

28. august 2016

I aftes opdagede en 44-årig kvinde fra Kolding, at en mand stod og onanerede foran nogle børn. Hun bad ham holde op, men han fortsatte ufortrødent. Det skulle han ikke have gjort.