Stridende eks'er søger hjælp hos myndighed: 5 råd til at give skilsmissebarnet den bedste sommerferie

Skrevet af Laura Nygaard

22/06/2015

Mest læste i dag

I disse måneder behandler Statsforvaltningen en række ekstra sager, hvor mor og far ikke kan blive enige om, hvordan sommerferien skal håndteres efter skilsmissen.

- Det er typisk fordi, de ikke kan blive enige om, hvor mange dage, ferien skal vare for hver af parterne, siger Ingrid Bové Jakobsen, børnesagkyndig rådgiver for Statsforvaltningen, der træffer en afgørelse, når forældrenes diskussion ikke længere kommer nogen vegne.

- Deres syn på børnene er ikke ens. Bopælsforælderen synes måske, at en uge er lang tid at være væk fra den faste forælder for et barn på et år, siger Ingrid Bové Jakobsen,.

I de fleste af sagerne ligger forældrene allerede i stridigheder efter en hård skilsmisse, men Statsforvaltningen oplever også skilsmissepar, der normalt sagtens kan få det til at fungere.

- I de her sager er det vigtigt at tænke på børnene. Hvis de er vant til en syv-syv-fordeling (syv dage i træk hos hver forælder, red.), så skal de forberedes på, at de næste måneder kommer til at se lidt anderledes ud, så det ikke kommer som en overraskelse for dem, siger Ingrid Bové Jakobsen.

Læs også: Derfor søger flere om skilsmisse efter sommerferien: 5 gode råd til at håndtere konflikten

Hvert år bliver omkring 25.000 par skilt eller separeret. Det betyder, at cirka hvert tredje barn vokser op uden at bo sammen med begge sine forældre.

Og det skaber nogle udfordringer, fortæller psykolog Heidi Agerkvist, der har specialiseret sig i børnefamiliehverdagen.

For barnet, der hives ud af sine vante rammer med fast deleordning, men også for forældrene, der skal blive enige om en masse nye ting, selvom de måske ikke er så gode til at kommunikere i hverdagen.

- Det skal helst ikke udvikle sig til en “konkurrence”, hvor forældrene, bevidst eller ubevidst, prøver at overgå hinanden i vilde rejsemål. Barnet skal også have lov at holde ferie, og dobbelt op på action kan godt blive en stor mundfuld for et barn, siger Heidi Agerkvist.

- Prøv hellere, om I ikke kan udnytte ferien til også at nusse lidt rundt i nattøj derhjemme, sænke tempoet og tanke op på hinanden.

Læs også: Psykologer: Skilsmissebørn skal IKKE sove hos far

Samtidig råder hun forældrene til også at bruge lidt tid på sig selv og nyde at være alene, mens eks’en har barnet.

- Især hvis man er den forælder, der plejer at have barnet størstedelen af tiden, kan det føles lidt hårdt at være væk fra hinanden i et par uger. Det gælder også for barnet, så der skal man undgå at skabe en loyalitetskonflikt, hvor barnet får dårlig samvittighed over, at det ikke kan være to steder på én gang. En kommentar som ’Øv, hvad skal jeg nu lave, når du tager afsted' gavner ingen, siger hun.

Hun giver her 5 gode råd til, hvordan man får ferien til at hænge sammen som skilsmissefamilie:

1. Skab overblik for barnet. Gør det klart hvor, hvornår og hvor længe, barnet skal være de forskellige steder i ferien. Visualiser det ved at sætte kryds i en kalender, klippe bidder af et målebånd eller andre ‘julekalender-inspirerede’ ideer, der gør det tydeligt for barnet.

2. Undgå at forsøge at overgå hinanden. Barnet skal også holde ferie, og selvom det umiddelbart virker positivt, at barnet så får to fede ferier, så kan det godt være stressende, når der sker så meget.

3. Lad derfor evt. én forælder tage den store tur, hvis I kan snakke jer til rette om en løsning. Måske skal I skiftes, så hver forælder får den store sommerferierejse hvert andet år, eller også tager én sommerferien, mens den anden tager skiferien til vinter.

4. Hvis du har lyst kan du sagtens holde ferie sammen med din eks, men overvej, om det er for barnets skyld eller din egen. Sørg for, at der er rene linjer, og at den anden ikke ser ferieinvitationen som en invitation til, at I kan finde sammen igen, hvis det ikke er tilfældet. Barnet skal ikke fanges i jeres konflikt i ferien.

5. Nyd den del af ferien, hvor du er alene. Selvfølgelig må du savne dit barn, mens det er på ferie med din eks, men hold det for dig selv. Det er ikke barnets ansvar, at forældrene får en god ferie, og det skal ikke sendes af sted med dårlig samvittighed over, at du skal sidde alene derhjemme.

 

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: