Dagens TV: Danskerne hamstrer ved grænsen

Skrevet af MakeSense.dk

30/03/2015
I mange år har det været en fast del af de fleste danske indkøbsvaner at køre en tur over grænsen for at købe øl, vin, spiritus, chokolade og slik. Høje afgifter får skylden Det er de høje danske afgifter, der får os til at strømme over grænsen. Og selv om afgifterne på øl og sodavand er sat ned, har det ikke stoppet trafikken. Tal fra Skatteministeriets nye grænsehandelsrapport viser, at grænsehandel stadig fylder meget af danskernes indkøb, og at det er varer som spiritus, vin, øl, chokolade og slik, der lokker danskerne til grænsebutikkerne. Lavere afgifter betyder mersalg i Danmark Derfor foreslår Vin og Spiritus Organisationen Danmark at man bør sætte afgifterne på vin og spiritus ned. For eksempel bør man sænke afgifterne, så en flaske vodka koster 10 kroner mindre. Det vil føre til en halvering af grænsehandlen med spiritus, sende salg tilbage til de danske butikker og ændre danskernes indkøbsvaner, så man undgår hamstring. ”Det virker måske lidt ulogisk, men ved at sænke afgifterne, så opnår vi at danskerne hamstrer mindre ved grænserne. I dag ser vi fx, at 40 butikker syd for grænsen sælger lige så meget Bailey’s som 4000 butikker i Danmark,” udtaler Michael Holm, formand, Vin og Spiritus Organisationen i Danmark. Når de danske afgifter er høje, er det bl.a. fordi politikerne vil have os til at drikke mindre og leve sundere. Men høje priser og afgifter giver ikke automatisk et sundere forbrug. ”Hvis vi bare tror, at vi kan sætte afgifter på ting der er usunde og at det så påvirker danskernes sundhed, så tager vi fejl,” siger Torsten Schack Pedersen, skatteordfører, Venstre. Høje afgifter løser ikke sundhedsudfordringerne Svenske tal viser, at svenskerne drikker næsten lige så meget som danskerne, selvom deres afgifter er meget højere. Desuden bliver halvdelen af den spiritus svenskerne køber forhandlet illegalt. ”Den svenske alkoholpolitik tager jo udgangspunkt i folkesundheden. Derfor har vi høje afgifter, for at kontrollere forbruget. Men netop på grund af de høje afgifter har vi mistet kontrollen over forbruget, siger Erika Nylander, sekretariatschef for den svenske vinleverendørforening. Danskerne køber fortsat ved grænsen Men indtil der bliver fundet en løsning strømmer danskerne fortsat til grænsen for at købe billige varer. Se indslaget herunder:

Mest læste i dag

I mange år har det været en fast del af de fleste danske indkøbsvaner at køre en tur over grænsen for at købe øl, vin, spiritus, chokolade og slik.

Høje afgifter får skylden
Det er de høje danske afgifter, der får os til at strømme over grænsen. Og selv om afgifterne på øl og sodavand er sat ned, har det ikke stoppet trafikken. Tal fra Skatteministeriets nye grænsehandelsrapport viser, at grænsehandel stadig fylder meget af danskernes indkøb, og at det er varer som spiritus, vin, øl, chokolade og slik, der lokker danskerne til grænsebutikkerne.

Lavere afgifter betyder mersalg i Danmark
Derfor foreslår Vin og Spiritus Organisationen Danmark at man bør sætte afgifterne på vin og spiritus ned. For eksempel bør man sænke afgifterne, så en flaske vodka koster 10 kroner mindre. Det vil føre til en halvering af grænsehandlen med spiritus, sende salg tilbage til de danske butikker og ændre danskernes indkøbsvaner, så man undgår hamstring.

”Det virker måske lidt ulogisk, men ved at sænke afgifterne, så opnår vi at danskerne hamstrer mindre ved grænserne. I dag ser vi fx, at 40 butikker syd for grænsen sælger lige så meget Bailey’s som 4000 butikker i Danmark,” udtaler Michael Holm, formand, Vin og Spiritus Organisationen i Danmark.

Når de danske afgifter er høje, er det bl.a. fordi politikerne vil have os til at drikke mindre og leve sundere. Men høje priser og afgifter giver ikke automatisk et sundere forbrug.

”Hvis vi bare tror, at vi kan sætte afgifter på ting der er usunde og at det så påvirker danskernes sundhed, så tager vi fejl,” siger Torsten Schack Pedersen, skatteordfører, Venstre.

Høje afgifter løser ikke sundhedsudfordringerne
Svenske tal viser, at svenskerne drikker næsten lige så meget som danskerne, selvom deres afgifter er meget højere. Desuden bliver halvdelen af den spiritus svenskerne køber forhandlet illegalt.

”Den svenske alkoholpolitik tager jo udgangspunkt i folkesundheden. Derfor har vi høje afgifter, for at kontrollere forbruget. Men netop på grund af de høje afgifter har vi mistet kontrollen over forbruget, siger Erika Nylander, sekretariatschef for den svenske vinleverendørforening.

Danskerne køber fortsat ved grænsen
Men indtil der bliver fundet en løsning strømmer danskerne fortsat til grænsen for at købe billige varer.

Se indslaget herunder: