Derfor skal du sætte navn på dit barns sut

Skrevet af PA

17/10/2017
Da navnesutter kom frem, var det blot en sjov gimmick og en måde at personliggøre et hverdagsobjekt. Men sutter med navn på kan være en rigtig god ide helbredsmæssigt, både for ens eget, men også for andre børn.

Dagens topnyheder

Navne her, der og alle vegne. Det står i kraven på flyverdragten, på indersiden af gummistøvlen, og nu også på sutterne. Det kan blot virke som en sjov lille gimmick, men det kan faktisk være en stor helbredsmæssig fordel at have personliggjort sit barns sutter. Man undgår nemlig nogle uheldige situationer, man gerne vil undgå.

En af årsagerne til at bruge navnesutter er, at navnesutter er nemmere for pædagogerne. Det er måske ikke det største helbredsmæssige problem, men det er nemmere for enhver pædagog, hvis de kan se, hvem der ejer hvilken sut, fordi der er navne på dem. På den måde finder de nemt den rigtige sut, og de får ikke byttet rundt på de forskellige børns sutter.

Og lige præcis det er vigtigt. For med navnesutter, slipper man for, at børnene potentielt deler sutter. Selvom det kan virke som en problemstilling, der måske i virkeligheden ikke er et problem, og i høj grad er noget, der sker hele tiden i institutioner landet over, så kan de være forbundet med nogle risikoer.

Den mest åbenlyse risiko, som navnesutter kan forebygge, er smittefare af sygdomme. Deler børn sutter i daginstitutionerne er chancen for, at sygdomme overføres fra det ene til det andet barn næsten uundgåelig, mens børnene med personlige sutter, omvendt vil være mindre udsat for smittefare, om end smittefaren i en børnehave eller vuggestue altid er tilstede.

Men det største problem med en sut, er at undgå kemikalier, som kan være sundhedsskadelige for børn. Køber man personlige sutter med navn på, ved man præcis hvad sutterne indeholder, og man ved samtidigt hvad man putter i sine børns mund. Men det kan være svært at vide, hvordan man undgår uønsket kemi i sine sutter.

Siden 2010 har der været forbud mod bisphenol A i materialer der har kontakt med fødevarer til børn under 3 år. Bisphenol A er nemlig mistænkt for at være hormonforstyrrende og skade fertiliteten. Det betyder altså, at bisphenol A ikke endnu er forbudt i sutter, men man kan undgå stoffet, ved at være varsom, og spørge sig frem, når de nye sutter skal købes. Køber man personlige sutter med navn på eller navnesutter, kan man altså også sikre sig, at ens barn ikke får sutter af ældre dato, hvor stoffet var langt mere hyppigt end det er i dag.

Navnesutter er altså meget mere, end blot en fancy gimmick. Det er potentielt en rigtig fin investering, at tage sig tid til at lede efter navnesutter af høj kvalitet, og uden skadelige stoffer. Langt de fleste forhandlere oplyser om indholdet af deres produkter på nettet, og er man i tvivl, bør man altid spørge, så man er sikker på, at sutten ikke er sundhedsskadelig på nogen måde.