Har du købt juleanden her? Så skal du smide den ud!

Skrevet af Ane Sørensen

21/12/2017
Foto: Polfoto/Thomas Wilmann (arkivfoto)
Foto: Polfoto/Thomas Wilmann (arkivfoto)
Fødevarestyrelsen har konstateret ulovlig slagtning og salg af ænder og gæs, som er sket på en adresse under stærkt uhygiejniske forhold.

Dagens topnyheder

Fødevarestyrelsen har ved en kontrol konstateret ulovlig slagtning og salg af ænder og gæs fra en adresse i Holbæk.

Det drejer sig om slagtning af tamænder og tamgæs, der er sket under stærkt uhygiejniske forhold.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

De slagtede fjerkræ er blevet solgt fra adressen Bjergskovvej 18, 4300 Holbæk.

Ifølge Fødevarestyrelsen kan det ikke udelukkes, at de pågældende ænder og gås har været syge, inden de blev slagtet. Kombineret med de uhygiejniske slagte- og opbevaringsforhold, er der risiko for, at kødet er fordærvet eller indeholder sygdomsfremkaldende bakterier.

Spiser du et af dyrene fra adressen, betyder det derfor, at du risikerer at få en fødevarebåren sygdom. Hvis du har købt ænder eller gæs fra den pågældende adresse, råder Fødevarestyrelsen til, at du smider dem ud.

Ifølge Pernille Fraas Johnsen, som er chefkonsulent for landbrugsdyr i Dyrenes Beskyttelse, er der flere ting, man som forbruger kan gøre, hvis man vil være sikker på at købe en and, som har haft et ordentligt liv.

Det skriver Dyrenes beskyttelse i en pressemeddelelse.

Hun oplyser, at dyrevelfærden hos ænder blandt andet afhænger af forskelle mellem racerne, brug af næbkupering, adgang til badevand og en række andre parametre. Som forbruger kan man ifølge Pernille Fraas Johnsen eksempelvis vælge en økologisk and, der ikke næbkuperes og har adgang til badevand. Derudover anbefaler hun, at man som forbruger går efter danske ænder og allerhelst en frilandsand.

- Køber du en dansk and, får du en pekingand fra en produktion med en lavere belægningsgrad, så ænderne har bedre plads, og frilandsanden lever desuden på friland en stor del af livet. Der er også typisk kortere afstand til slagteriet, så ænderne ikke skal transporteres så langt til slagtning, siger Pernille Fraas Johnsen.

Fødevarestyrelsen advarer: Spis ikke denne laks!