Sådan gennemskuer du fupmails

Skrevet af Lotte Sørensen

18/12/2013

Mest læste i dag

Du skal have penge tilbage i Skat, der er bøvl med betalingen af din telefonregning, eller nogen har prøvet at bruge dit visakort. Sådan lyder nogle af budskaberne i en serie af fupmails. Her forsøger svindlere at lokke dig til at klikke på links og lokke f.eks. kontooplysninger ud af dig.

Her er Forbrugerrådets tip til, hvordan du spotte en fupmail:

Vær på vagt overfor mails om, at du har vundet en præmie

Spørg først dig selv, om du overhovedet har været med i en konkurrence. Skal du indtaste f.eks. adresse eller kontooplysninger er der ekstra grund til at være på vagt.

Læs også: Pas på: Svindlere advarer nu mod svindel - men det er fup

Kig på mailadressen

Svindlere har udgivet sig for at være fra Skat via en emailadresse, der sluttede på @skatdk.ru. De forsøger altså ofte at få mailadressen til at ligne den ægte vare. Mails fra f.eks. Skat eller TDC vil som oftest slutte på @skat.dk og @tdc.dk.

Undersøg hjemmesiden

Er du stadig i tvivl, så se, hvor linkene i mailen vil lokke dig hen. Slutter mailadressen på f.eks. @superduperforbruger.dk, så undersøg siden www.superduperforbruger.dk. Led efter en "om os"-side og se, om du kan finde en person, du kan kontakte via mail eller telefon. 

Læs også: Stort problem: TDC advarer nu mod falske mails

Du kan også undersøge, hvem der står bag siden - slutter adressen på .dk, er siden nemlig registreret på dk-hostmaster.dk. Her kan du finde ud af, hvilket firma, der ejer siden. Vær på vagt, hvis det er et udenlandsk firma.

Tjek sproget

Er mailen skrevet på dårligt dansk? Bruger den vendinger, som lyder som dårlige oversættelser fra engelsk? Så er der god grund til at være på vagt.

Som udgangspunkt skal du lade være med at klikke på linkene i de suspekte mails og på hjemmesider du er i tvivl om.