Sushi – sund og spændende superfood

Skrevet af PA

21/11/2017
Når tiden og overskuddet er knap, men sulten stor, er det tit nemt at falde i takeaway-fælden. Udvalget af takeaway-forslag er stort, fx er der et væld af pizza- og burgerrestauranter i nær afstand.

Dagens topnyheder

Desværre passer et jævnligt indtag af burger, shawarma eller pizza ikke just godt ind, hvis man forsøger at holde den sunde linje. Heldigvis findes der også en række knap så usunde alternativer til det kalorietunge fastfood, og det er med retter, der rent faktisk er gode for dig. Et af de sundeste former for fastfood, du kan finde, er sushi. Den japanske ret, der efterhånden har vundet indpas i danskernes madhjerter, indeholder en lang række vitaminer og sunde næringsstoffer, der er vigtige for dig og din sundhed.

To gange om ugen

Fisk, der er den primære proteinkilde i sushi, har først og fremmest et lavt kalorieindhold. I sushi er der derudover et stort antal vitaminer, herunder D-vitamin, selen og jod. D-vitamin er vigtigt for, at du kan optage kalk, som du skal bruge til dine knogler og muskler. Selen er en antioxidant, du skal bruge i dit immunforsvar, og jod er et livsvigtigt mineral, kroppen bruger til stofskiftet. Vælger du sushi med laks, får man fra laksen også en del flere sunde fedtstoffer. Det gælder bl.a. flerumættede fedtstoffer og omega-3, og medmindre du spiser fiskeolie eller omega-3 kapsler, kan det være svært at få dækket sit daglige behov af omega-3 ind. Sundhedsstyrelsens officielle kostråd lyder, at man skal spise fisk 2 gange om ugen og meget gerne mere. Når tiden er knap i køkkenet – for knap til at bruge mange timer på at kreere diverse fiskeretter – er sushi en god måde at nå op på i hvert fald én ud af de to gange på en uge.

Sundt og næringsholdig tilbehør

Som et fast tilbehør til sushi er syltet ingefær, der også indeholder sunde næringsstoffer. Ingefær udmærker sig ved at have anti-flammatoriske egenskaber, være smertelindrende og mæthedsfremmende. Et andet populært valg, når det gælder tilbehør til sushi, er edamame-bønner. Vælger du bønnerne til, næste gang du bestiller sushi, er der yderligere store sundhedsmæssige fordele at hente. Edamame-bønner indeholder relativt få kalorier, men har med 11 gram pr. 100 gram en stor mængde protein. I de fleste sushityper, herunder i maki-ruller, er tang en vigtig bestanddel. Tang er udnævnt til at være ”superfood”, og indeholder ligesom bønner og fisk, store mængder af næringsstoffer og vitaminer.

Halvt så mange kalorier

Sushi er ikke mindst et godt takeaway-valg når det gælder kalorier, da det indeholder halvt så mange kalorier som øvrige fastfoodretter. I gennemsnit får du i sushi mellem 100-150 kcal pr. 100 gram i almindelige sushiruller og over 300 kcal i pizza, som er noget af det mest kalorietunge takeaway, du kan spise. Uanset hvilken slags sushi og hvilke former for tilbehør du vælger, får du med den japanske spise hurtig og nem sushi takeaway, der giver dig plus og overskud på fiskekontoen, men ikke nødvendigvis i kalorieregnskabet.