02/01/2018
Mick Øgendahl
Mick Øgendahl. Foto: Polfoto/Jens Panduro
Mick Øgendahl er én af Danmarks mest populære stand-up komikere og er især kendt for sit gummi-ansigt og sin energiske og meget fysisk betonet stand-up stil.

Dagens topnyheder

Mick Øgendahl er født 7. april 1973 i Silkeborg, men er opvokset i den lille landsby Nørre Ørslev på Østfalster. Han er i dag én af Danmarks mest succesfulde og populære komikere.

Mick Øgendahl barndom

Moderen var kontorassistent og faderen radio- og tv-mekaniker, men allerede da Mick Øgendahl var omkring et halvt år gammel, blev hans forældre skilt og den lille dreng blev boende hos moderen, mens faderen bosatte sig nær Aalborg.

Moderen fandt sig siden en ny kæreste, der kom fra Falster, og det fik hende til at flytte med Mick til Nørre Ørslev på Østfalster - en landsby med under 50 indbyggere. Her boede de i aftægtsboligen til en gammel gård ude på landet.

Micks ældre halvsøskende var allerede flyttet hjemmefra, og da forældrene begge kom sent hjem, var den unge dreng ofte overladt til sig selv. Han skulle cykle fem-seks kilometer for at nå frem til den landskole, hvor han gik, og der var langt til de nærmeste legekammerater.

Mick Øgendahl i 2004. Foto: Polfoto/MEINCKE SIF

Derfor søgte Mick Øgendahl selskab i fantasien og især i Anders And-blade og andre tegneserier, som han brugte timevis på at dykke ned i.

Samtidig kunne man i hjemmet på Falster se tyske kanaler som ARD, NRD og ZDF og her blev den unge Mick introducert til både Gøg og Gokke, Charlie Chaplin og Buster Keaton.

Også dansk humor optog den unge dreng, der var vild med revyplader og vinyler med Niels Hausgaard, Ulf Pilgaard, Monrad og Rislund og Linie 3. Han forsøgte også selv at lave sketches, som han optog på en kassettebåndoptager.

Senere stod den på fodbold og springgymnastik for den lave spinkle dreng, der også måtte hjælpe til i hjemmet - blandt andet med at hive roer op.

På Møllebakkeskolen på Falster følte den unge Mick sig aldrig rigtig hjemme, da den klejne og - efter egen udsagn - svagelige dreng langt fra var fremme i skoene. Han var generet og usikker, og først i de senere år i skolen voksede selvtilliden.

Mick Øgendahl uddannelse

Efter folkeskolen begyndte han på erhvervsskolernes grunduddannelse inden for jern og metal og efter at have været der et år, flyttede han til Næstved som 18-årig, hvor han startede på maskinlinjen HTX. Et valgt der blandt andet blev truffet, da det var moderens ønske for sin søn.

Mick Øgendahl

Mick Øgendahl. Foto: Polfoto/Jens Panduro

I virkeligheden var drømmen for den unge Mick Øgendahl dog at optræde, og derfor gik han med overvejelser om at blive skuespiller. Opvæksten på Lolland-Falster havde dog ikke givet den unge mand store forhåbninger om et liv indenfor underholdning, og derfor var drømmen om en skuespillertilværelse noget nær utopisk for Mick. Skuespiller var ikke noget, man drømte om at blive på Falster.

Skæbnen ville dog, at trangen til at optræde voksede sig større og større for Mick Øgendahl, der til sidst droppede uddannelsen i Næstved og flyttede til København for at forfølge drømmen.

Her søgte han ind på Teaterskolen, men fik dog et afslag, der i første omgang tog hårdt på den håbefulde skuespiller.

Det var dog også i København, at han stiftede bekendtskab med den spirrende stand-up scene, der hurtigt fascinerede Mick Øgendahl og lod ham glemme skuespillerdrømmen for en stund.

I stedet sugede han stand-up til sig, og bare tre uger efter at have overværet sit første stand-up show, kastede Mick Øgendahl sig selv ud i den ukendte disciplin.

Mick Øgendahl stand-up

Det skete, da han i 1993 fik sin stand-up debut på den sagnomspundne Restaurant DIN’s, der lå i Lille Kannikestræde og var stedet, hvor stand-up comedy startede i Danmark.

Det var også fra denne scene, at komikere som Casper Christensen, Jan Gintberg, Lars Hjortshøj, Anders Matthesen og Uffe Holm fik deres gennembrud.

Siden fulgte stand-up jobs til kollegiefester og fredagsbarer, mens Mick Øgendahl ved siden af arbejdede som kassemedarbejder i Netto og gik med post på Nørrebro.

Mick Øgendahl under sit første stand-up show Den ægte vare i 2002. Foto: Polfoto/Toke Hage

Med tiden ebbede skuespillerdrømmen ud for Mick, der stoppede med at søge ind på den krævende uddannelse. I stedet var det gået op for ham, at standuppen og komikken var hans kald.

Udover den nye karriere bag en tændt mikrofon, gjorde hans sig også bemærket op gennem 1990’erne i en række sketchshows på fjernsyn - blandt andet i Brødrene Lieberkind, Casper & Mandrilaftalen og Langt fra Las Vegas.

I foråret 2002 turnerede han med showet Den ægte vare, der var et kombi-stand-up show sammen med Rune Klan, Jacob Tingleff, Anders 'Anden' Matthesen, Geo og Carsten Eskelund.

Samme år havde Mick Øgendahl også premiere på sit første onemanshow - Micktrix fra 2002.

Showets navn kobler hans fornavn til sci-fi-filmen The Matrix, der var populær på det tidspunkt. Micktrix var en klubturné rundt i Danmark, hvor han optrådte på cirka 20 små spillesteder.

Mick Øgendahl skærer grimasser i 2005. Foto: Polfoto/KHAN TARIQ MIKKEL

Mick Øgendahl blev hurtigt kendt for sin fysik. Min sine 169 centimeter ragede han ikke særlig højt op i komiker-branchen rent fysisk, men som standupper gjorde han hurtigt opmærksom på sig selv.

Både ved netop at gøre grin med sin højde, men også ved en meget fysisk og energisk sceneoptræden, der hurtigt blev hans varemærke. Samtidig supplerede han den fysiske optræden med et gummiansigt og et talent for mimik og forskellige stemmer.

Hans tekstmateriale har siden karrierens start båret præg af at være observationskomisk, da det tager afsæt i betragtninger af menneskers almindelige adfærd og hverdagsliv.

Mick Øgendahl show

Efter Micktrix fulgte i 2004 one-man showet Tåfræser og to år efter i 2006 showet Undskyld. I 2010 var han klar med sit næste show Propaganda og i 2012 showet SPAS.

Hans seneste show FEST havde premiere i efteråret 2016 og blev som hans foregående shows en stor succes.

I 2007 havde han også succes med tv-serien Tak for i aften, som han lavede sammen med komiker-kollegaen Rune Klan, ligesom han også kunne opleves i julekalendre som Nissernes Ø (2003) og Omars jul (2005) Jul i verdensrummet (2006). Han har også medvirket i andre tv-serier som Hvor fanden er Herning? (2009), Anstalten (2011) og Danish Dynamite (2013).

Mick Øgendahl giver den som Ole Henriksen - sammen med Ole Henriksen i 2009. Polfoto/KHAN TARIQ MIKKEL

I 2013 forsøgte Mick Øgendahl sig med sin egen tv-serie, da første sæson af Tomgang blev vist på TV 2 Zulu i efteråret 2013. Udover Mick Øgendahl selv medvirkede også Sarah Grünewald, Sami Darr og vennen Rune Klan.

Over årerne har Mick Øgendahl også fået gang i en succesfuld skuespillerkarriere på film. Det startede i 2003 med komedien Regel nr. 1 og fortsatte med tegnefilm som Madagascar (2005) Arthur og Minimoyserne (2006) og Ice Age 2: På tynd is (2006).

I 2008 hittede han stort med succeskomedien Blå Mænd, der solgte hele 450.000 biografbilletter i Danmark. Filmen blev samtidig startskuddet til vedvarende samarbejde med filminstruktøren Rasmus Heide.

Siden Blå Mænd har Mick Øgendahl nemlig medvirket i alle Rasmus Heide efterfølgende film. I 2009 blev det til Julefrokosten og to år efter startede de to på ‘Alle for én-trillogien’, der startede med Alle for én i 2011 og året efter i 2012 fortsatte med Alle for to. I 2017 kom så den tredje film i rækken - Alle for tre.

Mick Øgendahl indlagt

Det var dog også under optagelserne til Alle for to, at Mick Øgendahl ramte sit livs krise, da han fik et sammenbrud og måtte indlægges på psykiatrisk afdeling.

På det tidspunkt havde den populære komiker rygende travlt med både forberedelserne til sit næste stand-up show, tilblivelsen af filmen Alle for to samt optagelserne til tv-serien Tomgang, hvor han både fungerede som instruktør, manuskriptforfatter og skuespiller.

Mick Øgendahl under optagelserne til Tomgang sammen med Rune Klan, Sarah Grünewald og Sami Darr. Foto: Polfoto/SZLAVIK ANDREAS

Ved siden af var der også familielivet, der skulle passes og pludselig blev det hele for meget for den hårdtprøvede komiker. Hjernen sagde simpelthen fra.

Mick Øgendahl begyndte at blande sin egen virkelighed sammen med sin karakter fra Tomgang og kunne til sidst ikke skelne mellem fiktion og den virkelige verden.

Mick Øgendahl under sit seneste show FEST. Foto: Polfoto/GONZALES PHOTO KIM MATTHÄI LELAND

Til sidst krakelerede det hele og midt under en køretur med en kammerat, bad Mick Øgendahl pludselig om at blive kørt til psykiatrisk afdeling i Hillerød.

Efterfølgende blev Mick Øgendahl indlagt på Hillerød Sygehus med diagnosen stress og blev behandlet for symptomerne. Siden valgte Mick Øgendahl at inddrage oplevelsen og den svære tid i sit seneste show FEST, der solgte omkring 125.000 billetter.

Mick Øgendahl kone og børn

Privat danner Mick Øgendahl par med Marlene Schøning (nu Øgendahl, red.), som han har været gift med siden 2007.

De to mødtes, da Mick skulle optræde til hendes ekskærestes 30-års ­fødselsdag. I et interview med Alt for Damerne har Mick Øgendahl fortalt, at deres første møde ikke var videre positivt, da Marlene startede med at skældte ham ud og kalde ham en kæmpe idiot og en klaphat, da hun beskyldte ham for at ­have kastet en drink ud over hende. Alligevel endte de to med at sidde ved søerne i København og snakke til den lyse morgen.

Mick Øgendahl sammen med hustruen Marlene. Foto: Polfoto/BROHUS ANDERS

De to har sammen tre børn og bor i en villa i Holte.

I 2010 samlede Mick Øgendahl sine forretninger under paraply-selskabet Unterholdning ApS, og har de senere år oplevere større og større finansiel succes. Således kunne Mick Øgendahl gemmen sit seneste regnskab viser, at han i 2016 havde et overskud på intet mindre end 10,2 millioner kroner.

I foråret 2019 tager Mick Øgendahl atter på stand-up turné - denne gang med kollegaen Frank Hvam, når de to har premiere på deres kommende fællesshow Det Gode Selskab.