Peter Plys fylder 90 år - disse 14 ting vidste du ikke om fortællingen

Skrevet af Morten Larsen

14/10/2016
Foto: YouTube
Foto: YouTube
For præcis 90 år siden udkom den første fortælling om den eftertænksomme Peter Plys, og siden da har bjørnen og de andre dyr fra Hundredemeterskoven fået klassikerstatus.

Mest læste i dag

For præcis 90 år siden udgav den engelske forfatter A.A. Milne sin første fortælling om den eftertænksomme Peter Plys og alle hans venner i Hundredemeterskoven.

Siden har den elskelige bamse opnået en velfortjent klassikerstatus, og på Dagens.dk fejrer vi den runde fødselsdag med nogle sjove facts om den populære plysbjørn. 

1. Der stod 'A.A. Milne' på omslaget, da bogen 'Peter Plys' den 14. oktober 1926 blev sat til salg i de britiske butikker. Forfatterens fulde navn var Alan Alexander Milne.

 2. Selve inspirationen til Peter Plys fik den engelske forfatter fra sin søns samling af bamser – dog ikke kaninen Ninka Ninus og Ugle, der først senere blev en del af det barnlige univers.

3. I Hollywood har Peter Plys fået sin egen stjerne i asfalten på den såkaldte 'Walk of Fame', og den gule bjørn er dermed én af de i alt 16 fiktive figurer, der kan prale af sådan en stjerne.

4. Hundredemeterskoven er baseret på en rigtig skov, da forfatteren lod sig inspirere af Ashdown Forest i nærheden af den sygengelske badeby Brighton.  I skoven har man opkaldt en bro efter Peter Plys.

5. Broen er et oplagt sted at søge hen, hvis man vil gøre som drengen Jakob og Peter Plys - de smed hver deres pind ned i vandet for at se, hvilken der først blev taget af strømmen hen på den anden side af dystens målstreg.

6. De oprindelige bamser, der var forfatterens store inspiration til hele universet om Peter Plys, blev engang i 1940'erne inviteret på besøg i Amerika.

De skulle være en del af en kortvarig udstilling, men bamserne endte med at blive i USA, hvor man i dag kan se dem på New York Public Library.

Bamserne ser sådan her ud:

Foto: Polfoto

7. Den engelske politiker Gwyneth Dunwoody søsatte i 1998 en stor kampagne for at få legetøjet udleveret til Storbritannien, men sådan gik det altså ikke

 8. På engelsk kalder man Peter Plys for Winnie the Pooh.

Forfatteren fik ideen til navnet i forbindelse med et besøg i den zoologiske have i London, hvor man kunne se en rigtig bjørn med navnet Winnie.

 9. 'The Pooh'-delen af navnet kan spores tilbage til en svane, som forfatterens søn, Christopher Robin, fordrede hver eneste morgen - den sultne fulg lærte dog aldrig at reagere på sit eget navn...

 10. I 1961 blev rettighederne til bøgerne købt af Disney, der ifølge britiske Metro brugte omkring 1.2 millioner blyanter til at lave de næsten 100.000 tegninger, der udgjorde virksomhedens første tegnefilm om Peter Plys.

11. Den oprindelige bamse blev købt i stormagasinet Harrods i London, hvor A.A. Milne investerede i tøjdyret i anledningen af sin søns fødselsdag den 21. august 1921.

12. Selv var sønnen ikke glad for fortællingerne om Peter Plys, da han ofte blev mobbet i skolen på grund af farens succes med bøgerne.

13. Christopher Robin følte, at han var blevet udnyttet af sin far, der brugte drengens barndom som inspiration til skabelsen af universet i Hundredemeterskoven.

14. Hver sommer afholdes der en konkurrence i Oxford, hvor det gælder om at se, hvem der har mest held til at få sin pind til at flyde over målstrengen i et lokalt vandløb.