2.000 handicappede danskere uden stemmeret har tabt retssag mod staten - må stadig ikke stemme

Skrevet af Nils Würtzenfeld

29/06/2017
Fire personer har netop tabt en retssag mod staten og må fortsat ikke stemme ved folketingsvalg. I alt er 2.000 handicappede danskere frataget deres stemmeret.

Mest læste i dag

Det er ikke alle danskere over 18 år, der har valgret.

2.000 handicappede personer herhjemme er nemlig sat under værgemål, og derfor er de forhindrede i at stemme til folketingsvalg.

Disse bestemmelser forsøgte tre mænd og en kvinde med kognitive handicap at ændre på, da de tilbage i januar valgte at anlægge sag mod staten for at få ret til at sætte deres kryds ved fremtidige folketingsvalg. Det skriver Avisen.dk.

Torsdag fik de dog afvist deres sagsanlæg i Østre Landsret, der samtidig frifandt staten i den principielle grundlovssag.

Afgørelsen kommer naturligvis som en stor skuffelse for de fire sagsøgere. En af disse er 64-årige Lasse Jensen fra Hirtshals, der nu håber, at det bliver muligt at anke sagen til Højesteret.

- Jeg er bitter og frustreret, men i den udstrækning jeg har kræfterne, vil jeg blive ved med at kæmpe for min egen skyld og for alle de andre, det vedrører, siger han til Ritzau.

En anden af de fire personer er Tomas Strøbye, der er søn af den kendte skuespiller Lone Hertz.

- Det er utrolig vigtigt både for min søn og for mig, at retssagen falder positivt ud for mennesker med forskellige slags handicap i livet, har Lone Hertz tidligere fortalt til Avisen.dk.

Også advokaten for de fire sagsøgere, Christian Dahlager, mener, at sagens afgørelse er en stor fejl.

- Tiden er løbet fra, hvordan vi levede i 1953, da Grundloven blev ændret. I dag lever vi i et samfund, hvor vi prøver at inkludere mennesker. Og vi har en klar indikation fra Folketinget om, at disse mennesker bør have stemmeret. Det, synes jeg, at domstolene skal spille med på, siger Christian Dahlager og understreger, at sagen vil blive anket til Højesteret.

Ifølge Grundloven er man i retlig forstand umyndiggjort, hvis man har en værge, og dermed har man heller ingen stemmeret.

Af samme grund har dommen været ventet med spænding, da den tjente som en form for prøvesag for de cirka 2.000 andre handicappede personer i Danmark uden stemmeret.

Læs også: Politiker: Præster skal tvinges til at vie homoseksuelle i kirken