Åh nej! Er kebab snart fortid i Danmark?

Skrevet af Nils Würtzenfeld

03/12/2017
Foto: Polfoto/Michael Probst
Foto: Polfoto/Michael Probst
EU-regler kan spænde ben for den populære döner kebab. Det frygter man i hvert fald i Tyskland.

Dagens topnyheder

Rullekebab, döner kebab, durum-rulle, pita-kebab.

Yndet spise har mange navne, men under alle omstændigheder har den klassiske spyd-kebab i mange år været en fast tradition, når nattens bytur gik på hæld, og den berusede tur hjem krævede en omgang fedtet natmad at styrke sig på.

Nu frygtes det dog flere steder, at den famøse nat-kebab imidlertid snart kan være fortid - ikke bare i Danmark, men i hele EU. Det skriver britiske The Guardian.

Det skyldes, at EU-parlamentet i disse dage overvejer, hvorvidt frosne, 'vertikale kødspyd' - hvilket oftest omfatter fastfood som kebab, shawarma og gyros - skal tilføjes til listen over fødevarer, hvor det er tilladt at tilsætte fosfater.

Som det forholder sig nu, så indeholder de frosne kødspyd, der står og drejer langs grillen hos din lokale kebab-pusher, fosfater, og det duer ikke.

Ifølge EU er det nemlig - som udgangspunkt - ikke tilladt at tilsætte fosfater til kødprodukter, medmindre de netop optræder på den undtagelseslisten, der nu foreslås også at omfatte de frosne kødspyd.

Skulle man i EU vælge ikke give grønt lys til brug af fosfater i frosne kødspyd, så vil beslutningen kunne få fatale konsekvenser for hele döner-branchen. Det vurderer Kenan Koyuncu fra den tyske sammenslutning af döner kebab-producenter.

 

Læs også: Mor bestiller dinosaur-pude til sin søn: Tror det er løgn, da hun...

Ifølge Kenan Koyuncu vil produktionen af det klassiske tyrkiske kebab-kød til det europæiske döner-marked nemlig møde sin undergang, hvis det pludselig bliver umuligt at benytte fosfater i produktionen.

Også andre er bekrymrede, for optages de omtalte kødspyd ikke på listen, så kan det ikke blot få konsekvenser for sulte natteravne og tømmermændsramte stakler, men i værste tilfælde resultere i tusindvis af mistede job. Sådan lyder de mørke prognoser fra Renate Sommer, der er medlem af det tyske parlamentet.

 

Læs også: Ekspert advarer: Hvis du glemmer denne ting, kan indbrudstyve nemt...

Det mulige farvel til kebab har især skabt bekymring i Tyskland, hvor döner kebab ikke blot er umådelig populært, men som også sidder på en stor del af kebab-produktionen til andre europæiske lande.

Det er et forskningsprojekt fra 2012, der har påvist, at der kan være en sammenhæng mellem fosfater og hjertesygdomme. Siden da er har EU forsøgt at bremse tilsætning af fosfater i fødevarer.

Læs også: Nyt studie: Gin-drikkere er mere sexede