Anders betalte SKAT for tidligt - fik en straf på 2.293 kroner

Skrevet af Laura Nygaard

27/08/2015

Dagens topnyheder

Anders Gisselmann kløede sig godt og grundigt i håret, da han tjekkede sin firmakonto tidligere på ugen.

På kontoen stod nemlig hele 119.260 kroner fra SKAT.

- Jeg kunne ikke placere dette beløb og skrev fluks til min gode revisor for at høre, om han kunne gennemskue, hvad indbetalingen omhandlede. Det stod der nemlig intet om i overførslen fra SKAT, siger Anders Gisselmann, der i 15 år har drevet firmaet One2speak, som rådgiver og udvikler en række kendte og ukendte foredragsholdere.

Anders Gisselmann havde været en super virksomhedsejer og indbetalt sin moms i rigtig god tid, så han undgik at belaste systemet eller ende i en lang digital kø i den mest pressede periode. På den måde gjorde han både sig selv og SKAT en tjeneste - troede han.

For efter at have talt med sin revisor,  viste det sig nemlig, at den store indbetaling fra SKAT var hans egne penge, som han nu havde fået retur, fordi de var indbetalt 11 dage for tidligt. SKAT har nemlig en regel om, at hvis der står et beløb på skattekontoen i mere end 5 dage, så tilbagebetaler de automatisk.

Derfor havde SKAT ikke længere hans penge, da tid endelig var inde, og Anders Gisselmann fik derfor nu en ‘bøde’ på 2.293 kroner i renter for ikke at have betalt til tiden.

Læs også: Danskerne betaler en milliard for meget i skat - men nu er der hjælp at hente

- Jeg er nået der til som erhvervsdrivende, hvor jeg ikke er forundret over SKATs behandling. Heller ikke denne, siger Anders Gisselmann til Dagens.dk.

- Jeg sagde til min hustru, der styrer bogholderiet: ‘Vær sød at få kontaktet SKAT med det samme og få besked om, hvordan beløbende bliver indbetalt korrekt’. Hun opponerede og sagde: ‘Det kan sgu da ikke passe, at vi skal betale for at have betalt for tidligt”. Jeg svarede blot: ‘SKAT - det er SKAT – det er åbenbart en del af det, de kalder den danske velfærdsmodel’, siger han.

Efter at have talt med fire forskellige medarbejdere, der ikke kunne forstå parrets situation, kom hans hustru igennem til en ansat, der sagtens kunne se det absurde i situationen, men hun måtte med beklagelse meddele, at hvis de klagede, kunne de forvente en svartid på op til et år.

- Jeg er vokset op med forældre, der var selvstændige og har selv været involveret i virksomheder hele mit liv. Jeg er 40 år, og synes jeg ved meget om de systemer, regler, bøder og andet, som det offentlige Danmark præsenterer for erhvervslivet, siger Anders Gisselmann, der dog først blev bekendt med 5-dages-reglen, da han selv blev offer for den.

Læs også: Mød Mads på 13 år - Mors dygtige dreng og Danmarks yngste iværksætter

Alligevel er det ikke dér, hans anke ligger.

- Jeg er i udgangspunktet ligeglad med, om SKAT har informeret nok om 5-dages-reglen. Reglen er tåbelig  - uanset om den er til at vænne sig til eller ej, siger han til Dagens.dk og tilføjer:

- Jeg indbetalte moms, der hvor det passede mig.

Han mener, reglen er lavet for at please SKAT og deres system, fremfor at lette hovedpinen hos de erhvervsdrivende.

- Det er misforstået bureaukrati, der hæmmer lysten til at drive selvstændig virksomhed, fortæller han.

Sammen med iværksætteren Martin Thorborg har han skrevet bogen ‘Iværksætter til jeg dør’, hvor de slår på, at succes bliver skabt af iværksættere, der er motiverede og brænder for deres produkter istedet for at have fokus på regler og administration, fortæller han.

- Så på den ene side er jeg jo stærkt tilfreds med, at jeg ikke har hørt om SKATs 5-dages-regel. Det betyder, at jeg har haft fokus på det rigtige – nemlig min forretning, siger han, men er bekymret for nye iværksættere, der ikke har ressourcer til at holde sig ajour med de mange regler.

Anders Gisselmann har indbetalt sin moms, inklusive renterne på 2.293 kroner, som voksede for hver overskreden dag.

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: