Avis: Politifolk flyttet på grund af Tibetsag

Skrevet af admin

06/10/2015

Dagens topnyheder

Tibetsagen har fået konsekvenser for ledende politifolk i Københavns Politi, erfarer B.T.

Ifølge avisens oplysninger er ledende politiinspektør Mogens Lauridsen blevet forflyttet fra Københavns Politi til Københavns Vestegns Politi. Derudover er en vicepolitikommissær og en politikommissær, der var indsatsleder hos Københavns Politi, også blevet forflyttet.

Flytningerne skal være sket med virkning fra tirsdag.

Hos Københavns Politi ønsker kommunikationschef Mads Jensen ikke at kommentere oplysningerne, men henviser til Rigspolitiet.

Her siger kommunikationskonsulent Thomas Kristensen, at to medarbejdere fra Københavns Politi midlertidigt er blevet flyttet til andre politikredse.

Rigspolitiet ønsker ikke at sætte navn på, hvem der er tale om.

Det er heller ikke muligt at få bekræftet, at flytningerne har med Tibetsagen at gøre, og om de er midlertidige på grund af de undersøgelser, som Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) og en undersøgelseskommission skal lave af politiets skiftende forklaringer og løgne over for Folketinget i sagen.

DUP skal blandt andet undersøge, om ansatte i politiet har overtrådt straffeloven ved at give urigtige oplysninger om Københavns Politis indsats ved den kinesiske præsidents besøg i 2012.

I tre år fik Folketinget at vide, at politiet ikke havde en generel forholdsordre om at gribe ind over for ytringsfriheden ved at fratage fredelige demonstranter det tibetanske flag, så kineserne ikke kunne se det fra deres kortege.

Forleden dukkede en intern operationsbefaling med det modsatte indhold nemlig pludselig tilsyneladende op på Politigården. Derefter valgte politidirektør Thorkild Fogde at orientere Justitsministeriet og at anmelde sagen til DUP.

Få dage efter besluttede justitsminister Søren Pind (V) at supplere DUP's undersøgelse med en undersøgelseskommission.

Dagen efter at Fogde anmeldte sagen til DUP, kom politiinspektør Mogens Lauridsen i Jyllands-Posten med en ny forklaring på, hvorfor flere personer blev forhindret i at vise det tibetanske flag under præsidentbesøget. Det var for at beskytte dem mod bevæbnede kinesiske vagter, lød det nu.

Samme dag, som Pind bekendtgjorde undersøgelseskommissionen, anmeldte advokat Claus Bonnez en vicepolitiinspektør og en politikommissær fra Københavns Politi for falsk forklaring for retten i forbindelse med Tibetsagen

./ritzau/