Danskere byder flygtninge velkommen med venlighed og gaver - men pas på med misforstået godhed

Skrevet af Laura Nygaard

04/09/2015

Dagens topnyheder

En af dem er Zandra Thetmark Zinglersen. Hun bor på Frederiksberg i København, men hun var på besøg hos sin familie i Djursland, da hun hørte om hærværket på asylcentret Lyngbygård i nærheden.

Her blev stedet overmalet med hagekors og to truende ord:

‘Første advarsel’.

Desuden blev der sat ild til en minibus, som udbrændte. Tidligere på måneden er der blevet skrevet ‘Asylcenter nej’ og ‘Go home’ på samme bygning.

Hærværket skar i hjertet på den 33-årige mor til to, som derfor besluttede sig for at vise beboerne på asylcentret, at der også er nogen, der ønsker dem et stort og varmt velkommen til Danmark

- De fleste danskere er heldigvis åbne, empatiske og kærlige, men det betyder ikke, at vi skal nedtysse resten. Flygtningene her i Danmark bliver angste og frustrerede, og det kræver handling og afstandtagen fra politisk side. Jeg bliver vred og ked af det, siger Zandra Thetmark Zinglersen.

Hun skrev derfor i Facebook-gruppen ‘Venligboerne København & omegn’ at hun ville plukke nogle blomster i moderens have og køre forbi centret med dem.

Blot et kvarter efter at hun havde luftet sine planer, havde fremmede gruppemedlemmer doneret 500 kroner, som hun kunne købe gaver for på vejen derud.

For dem kunne hun nu købe blomster og chokolade til hver af de otte køkkener på centret.

Læs også: 26-årig skal for dommer efter nazi-hærværk på asylcenter

Og hos Røde Kors klapper man i hænderne over Facebook-grupperne ‘Venligboerne’, der har ‘afdelinger’ over hele landet, og som efter eget udsagn ønsker at bygge bro mellem danskere og nytilkomne flygtninge med venlighed.

- Det er et fantastisk og innovativt initiativ. Det er måske den bedste udnyttelse af sociale medier og Facebook, jeg har set. Det er utroligt, som man har formået at samle så mange mennesker i et fællesskab, siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, til Dagens.dk.

Han er især imponeret over, hvor god disciplinen er, når grupperne er så store. I skrivende stund er der næsten 20.000 medlemmer alene i Københavnergruppen, som Zandra Thetmark Zinglersen er medlem af. Her skriver man på både dansk og engelsk, så alle kan læse med.

Derfor skrev hun også ‘Med kærlig hilsen fra Venligboere i Kbh. og omegn’ på begge sprog, inden hun stoppede små kort ned i blomsterne, som skulle gives til de nye naboer i landet.

- Det vigtigste hos ‘Venligboerne’ er at skabe hjælp, støtte, venskaber og rum til de mennesker, vi har taget mod, der er flygtet fra deres hjemland. Det er ikke politisk. Alle er velkomne til at bidrage med det, de kan. I fællesskab kan vi meget, siger hun til Dagens.dk

Læs også: Præster slår ring om hærværksramt asylcenter

Udover at arrangere ting for flygtningene er grupperne også et forum, hvor de kan skabe kontakt.

- Der er mange af vores nye naboerne fra gruppen, der har skrevet beskeder personligt til mig og som ønsker venskab, vil sludre eller har brug for hjælp med at skrive CV med mere. Jeg har fået mange nye venner og bekendtskaber, og det giver altid overskud, siger hun.

Hos Røde Kors er Anders Ladekarl både imponeret og rørt over gerninger som Zandra Thetmark Zinglersens.

Men han advarer mod at lade hjertet løbe af med misforstået godhed.

- Mange i grupperne gør kæmpestore tjenester, men der er også dem, der kommer til at gøre en bjørnetjeneste. De overdynger centrene med legetøj og møbler i den bedste mening, men det har de ofte slet ikke brug for, siger han til Dagens.dk.

- Når grupperne er så store og engagerede, bliver der skabt en hype. Og så kommer hjertet nogen gange før hjernen, siger han, men understreger, at det langt fra kommer til at overskygge al den værdifulde godhed, der hersker i ‘Venligboerne’.

Læs også: 71 døde flygtninge er fundet i lastbil i Østrig

Zandra Thetmark Zinglersen kunne dog mærke, at hendes symbolske gaver var et hit på asylcentret Lyngbygård. Hun blev taget varmt imod af både børn og voksne, da hun kom med chokolade og blomster.

- Det betød meget for dem, udtrykte de, men de fortalte også, at de havde fået meget opbakning fra lokalsamfundet. De vidste godt, at størstedelen af danskerne rundt omkring i landet tager afstand fra hændelsen, siger Zandra Thetmark Zinglersen om hærværket.

Og hun bliver bakket op af Anders Ladekarl, der mener, at den 26-årige mand, der er fængslet for brandstiftelse og hærværk mod Lyngbygård var en enlig svale.

- Det er undtagelsen, der bekræfter reglen. Det er ikke et udtryk for en tendens i Danmark - tværtimod, siger han.

Den første ‘Venligboerne’-gruppe opstod i Vendsyssel, som et ordspil på Vendelbo. Siden er utallige grupper opstået i hele landet. I ‘København & Omegn’ alene er der næsten 20.000 medlemmer.

Følg Dagens Helte for flere lignende artikler: