DF's medlemstal svinder for første gang i et årti

Dansk Folkeparti har over 1200 færre medlemmer under partiets årsmøde i forhold til sidste års årsmøde.

Lige siden Dansk Folkeparti blev stiftet for over 20 år siden, har medlemstallet været stort set støt stigende.

Men i år kan partiet for første gang i et årti registrere et svindende medlemstal. Med 15.911 medlemmer er Dansk Folkeparti det seneste år blevet 1211 medlemmer færre end sidste år, hvor der var 17.122 medlemmer.

Så stor tilbagegang har partiet ikke oplevet tidligere.

Men der er en forklaring, påpeger partiets organisatoriske næstformand, Carl Christian Ebbesen, i sin årsmødeberetning lørdag på årsmødet i Herning. 2015, der satte medlemsrekord, var nemlig et på alle måder usædvanligt år.

Han påpeger, at 2015 både bød på folketingsvalg, DF's 20 års jubilæum og en folkeafstemning om Danmarks retsforbehold i EU:

- Hver for sig generer sådanne store begivenheder erfaringsmæssigt masser af nye medlemmer både før, under og efter. Mange gribes af eufori, de møder måske politikerne fra TV på gadekampapgne, og så tager de springet og melder sig ind.

- Som politisk parti ved man godt, at folk, der melder sig ind i bundter i den slags situationer, hurtigt kan forsvinde igen. Når opkrævningen for det efterfølgende års medlemskab kommer, så får de den ikke lige betalt. Sådan er det.

Dansk Folkeparti ligger til 19,4 procent af stemmerne i det vægtede gennemsnitstal af meningsmålingerne i Ritzau Index. Det er en lille tilbagegang i forhold til folketingsvalget sidste år, hvor DF fik 21,1 procent.

/ritzau/

Dagens Gossip