Færre au pairer til Danmark efter lov om lommepenge

Skrevet af admin

17/05/2016

Mest læste i dag

I 2014 var der politisk flertal i Folketinget for, at personer, der kommer til Danmark for at arbejde som au pair, blandt andet skulle have flere penge på lommen.

Siden af antallet af kvinder, der får opholdstilladelse som au pair faldet. Men kvinder bør stadig få forbedrede rettigheder, mener man i fagforbundet FOA, der blandt andet er medstifter af et netværk for au pairer i Danmark.

- Vi anerkender de forbedringer, der skete sidste år. Men for os er det lange perspektiv, at ordningen bliver så normal som mulig målt på andre arbejdsmarkeder, siger forhandlingschef i FOA Jakob Bang.

Ændringerne i au pair-ordningen betyder blandt andet, at au pairer nu skal have 4000 kroner i månedlige lommepenge.

Samtidig viser tal fra Udlændingeministeriet i marts, at antallet af opholdstilladelser til au pairer er faldet, siden loven blev ændret.

1623 opholdstilladelser blev der givet til au pairer i alt i 2015, mens tallet lå på 1908 i 2014.

Men det faldende antal au pairer er ikke noget, man anser som et problem i FOA.

- Det er muligvis rigtigt, at det har ført til, at nogle familier tænker, det har vi ikke råd til. Men det er jo ikke en menneskeret at have en au pair. Så må man jo betale prisen for den vare, man køber, og den er i forvejen for lav, siger Jakob Bang.

Det centrale problem er ifølge FOA, at lønningerne for au pairer fortsat er for lave, og at rettighederne blandt andet omkring graviditet ikke er gode nok.

- Vi tror ikke, at et forbud lige nu vil hjælpe noget som helst. Små løbende forbedringer er vores politik, siger Jakob Bang.

Politisk har de blå partier ikke været meget for at ændre au pair-lovgivningen. Men efter antallet af au pairer ser ud til at falde, vil Dansk Folkeparti ikke udelukke, at de kan lægge stemmer til en justering af loven.

- DF var med i den seneste stramning af ordningen, og vi har ikke lagt os fast på noget i forhold til eventuelle nye ændringer af ordningen.

- Så i den forstand er der umiddelbart ikke noget nyt på vej fra os, men vi følger ordningen og har i den forbindelse noteret os, at antallet der kommer ind på ordningen er faldet, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) i et skriftligt citat.

Tirsdag har den katolske hjælpeorganisation Caritas, der også er med i netværket for au pairer i Danmark, også udtalt, at au pair-ordningen skal forbedres, hvis det da ikke er muligt helt at skrotte den.

/ritzau/