Først stjæler de dine kontanter. Så sælger de dit CPR-nummer. Og så får du et uønsket brev

Skrevet af Kirstine Petersen

06/01/2015

Dagens topnyheder

Selvfølgelig er det træls at få stjålet sin pengepung – eventuelt med kontanter i. Men det er endnu værre at få et brev ind af døren, hvor en fremmed bilforhandler kræver, at du leverer en stjålen bil tilbage og eventuelt betaler for den, selvom du aldrig har sat dig bag rattet i den.

Desværre sker den slags oftere, fordi lommetyve ikke nøjes med at stjæle danskernes pengepunge. De sælger også personlige oplysninger fra fx kørekort og sygesikringskort videre på nettet.

Køberne af oplysningerne har om muligt endnu mere skumle planer, og konsekvenserne mærker både kunder og deres forsikringsselskaber i stigende grad noget til:

- Vi oplever kørekort, der bliver forfalsket og brugt til at prøvekøre biler. Derefter ser bilforhandleren ikke bilen igen, og vores intetanende kunde bliver efterfølgende kontaktet med et krav fra forhandleren, siger Birgitte Ringbæk, der er presseansvarlig i If Skadeforsikring.

De har travlt med at få deres kunder til at underskrive fuldmagter, der gør det muligt for selskabet at afvise de stribevis af krav, der kommer fra kreditorer, der også er ofre for tyvenes salg af personfølsomme oplysninger.

Vi er for sløsede med oplysningerne
Det er dog muligt at mindske problemet. Danskerne tager nemlig ofte for let på tyveriet eller ser ikke alvorligt nok på konsekvenserne, viser en undersøgelse foretaget af YouGov.

Ifølge den undervurderer 63 procent af danskerne risikoen i at få stjålet sit sundhedskort med CPR-nummeret blottet. 

Derfor advarer Birgitte Ringbæk nu også mod at gøre tyvenes arbejde lettere:

- Mange af os har unødigt mange personlige kort og oplysninger i vores tasker, som kriminelle har stor interesse i. Det kan være det blå sundhedskort, som jo kun er nødvendigt i forbindelse med rejser eller et MasterCard, som alligevel ikke anvendes til dagligt, siger hun og fortsætter:

- Vi kunne godt tage et kritisk blik på hvad vi går rundt med af overflødige kort, som øger risikoen for identitetstyveri, hvis de skulle blive stjålet. Udfordringen er især, at cpr-oplysninger ikke forældes, så man reelt kan udsættes for misbrug flere år efter tyveriet er sket, siger Birgitte Ringbæk.

En anden undersøgelse viser ifølge selskabet, at hver fjerde dansker oplever at få sin pung stjålet.

Oplever du nogle former for groft tyveri, kan du skrive ind til redaktion@dagens.dk, som gerne sender advarsler ud via Facebookgruppen "Advarsler" eller "Efterlysninger".