Facebook samler dine personlige oplysninger: Sådan tjekker du, hvor meget de ved om dig

Skrevet af Nils Würtzenfeld

27/03/2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Facebook er i krise, efter det er kommet frem, at et analysefirma har misbrugt 50 millioner brugeres date. Men hvor meget ved Facebook egentlig om dig?

Dagens topnyheder

I sidste weekend kunne avisen New York Times afsløre, at det britiske analysefirmaet Cambridge Analytica, der blandt andet har arbejdet for Trump-kampagnen under det seneste amerikanske præsidentvalg, har stjålet og misbrugt Facebook-data fra 50 millioner amerikanske brugere af det sociale medie.

Denne afsløring har siden ført til, at Facebook er kommet i strid modvind og er havnet i den største krise i virksomhedens historie. Kritikken er nemlig haglet ned over verdens største sociale medie for at gemme på dybt personlige oplysninger om deres brugere. Oplysninger som i de forkerte hænder kan afsløre en masse - ikke bare om den enkelte Facebook-bruger, men også om hans eller hendes venner på Facebook.

Dette er netop, hvad der er sket i forbindelse med skandalen om Cambridge Analytica, der skaffede sig adgang til 50 millioner Facebook-brugeres dybt personlige oplysninger ved hjælp af en app på Facebook, der fungerede som en personlighedstest og hed ‘thisisyourdigitallife’.

Selvom app’en kun er blevet installeret af 270.000 brugere, så lykkes det analysefirmaet at få adgang til både deres og alle deres Facebook-venners brugeroplysninger.

App'en er siden blevet fjernet af Facebook, hvilket dog ikke har lagt en dæmper på kritikken. Skaden er nemlig sket, da Facebook mere eller mindre bevidst har ladet en app sende over 50 millioner brugeres data videre til et privat firma - vel og mærke uden brugernes tilladelse. 

Det har ført til, at Facebook nu skal stå skoleret overfor politikerne i både USA og Storbritannien, ligesom virksomhedens værdi på aktiemarkedet er faldet med over 10 procent.

Men det er ikke kun hos myndighederne, at Facebook er kommet i unåde. Også brugerne af det sociale medie har mange steder vendt Facebook ryggen, ligesom hashtag-kampagnen #deletefacebook har fået millioner til at slette deres profil.

Og den voksende skepsis og vrede er forståelig, da det er gået op for mange brugere, at vi langt fra altid er klar over, hvad vi siger ja til på Facebook.

Af samme grund har mediet i årevis suget data ud af sine brugere - data om hvor man har befundet sig, hvilke websider man har besøgt og hvad man har skrevet til andre i privatbeskeder.

Denne date kan i sidste ende kan være med til at afsløre dit politiske ståsted, hvem du går i seng med, om du har et stofmisbrug eller sære vaner og tilbøjeligheder.

Derfor ønsker mange nu at vide, hvordan man finder ud af, hvad Facebook ved om én. Det gør man ved at downloade en kopi af de dataoplysninger, som det sociale medie har liggende på én.

For at se hvilke oplysninger Facebook har gemt om dig, skal du følge denne vejledning (til computer):

  • Klik på ‘pilen’ øverst i højre hjørne
  • Vælg ‘indstilinger’
  • Klik på linket ‘Download en kopi af dine Facebook-data’
  • Det tager muligvis nogle minutter, men Facebook vil informere dig om, når oplysningerne er hentet.
  • Når de er tilgængelige klik ‘download’ igen, hvorefter en zip-fil vil blive downloaded til din computer.

Herefter kan du gå på opdagelse i, hvad Facebook ved om dig, og hvilke ting, der kan blive misbrugt. Og tro ikke at oplysninger om ens livret eller yndlingsgruppe er ligegyldige.

Således fandt en forskergruppe allerede i 2013 ud af, at det kunne sige noget om Facebookbrugernes intelligens, hvis de likede ’curly fries’ eller særlige typer kosmetik, samt at ‘Hello Kitty’-likes kunne sige noget om, hvem man stemte på.

To år efter i 2015 udviklede et forskerhold på Cambridge University ligeledes en algoritme, der på baggrund af dine likes på Facebook viste sig at være bedre til at vurdere din personlighed end både dine kolleger, venner og familie.

Følgende like-indikatorer fra forskerholdet viser, hvor meget analysefirmaet er i stand til at finde ud af om dig via dine Facebook-likes.

  • Ved 10 likes er algoritmens vurdering af din personlighed mere præcis end dine kollegers.
  • Ved 70 likes er den mere præcis end dine venner.
  • Ved 150 likes er algoritmens beskrivelse af din personlighed mere præcis end din families.
  • Ved 300 likes rammer algoritmen din personlighed bedre end din partner.

Sidder man nu tilbage og tænker - og hvad så? så bør man vide, at alle disse oplysninger ikke forbliver i hænderne på Facebook eller analysefirmaer som Cambridge Analytica. De bliver nemlig solgt videre til virksomheder, der kan målrette kampagner og produkter efter din personlighed, eller politikere, der ud fra din Facebook-færden kan se, hvad du går op i og bekymre dig om, og dermed hvilke mærkesager, de skal forsøge at sælge dig for at sikre sig dit kryds.

Netop denne startegi benyttede Cambridge Analytica til at sikre Donald Trump sejren ved det seneste præsidentvalg.

Kilder: komputer.dk og cnbc.com.