Flere og flere danskere skrotter folkekirken: 24.728 meldte sig ud sidste år

Foto: Polfoto/Anders Rye Skjoldjensen (arkivfoto)

Et stigende antal danskere vælger at melde sig ud af folkekirken. Sidste år steg antallet af udmeldelser betragteligt.

Flere og flere danskere vælger at melde sig ud af folkekirken. Sidste år forlod 24.728 medlemmer den danske folkekirke, hvilket er en betragtelig stigning i forhold til 2015, hvor 9.979 meldte sig ud.

Men selvom tallet er stigende, er det ikke en ny tendens. Folkekirkens medlemstal har nemlig været dalende siden 1890.

Det skriver DR.

Læs også

Præster er splittede: Ønsker ikke at begrave danskere, der har meldt sig ud af folkekirken

- Vi har de sidste mange generationer set, at ældre mere religiøse generationer, er blevet afledt af yngre, mindre religiøse generationer. For hver generation, der kommer, er færre medlem af folkekirken, siger religionssociolog Peter Lüchau til DR.

Den nedadgående tilslutning skyldes ifølge Kirkeministeriet, at tæt på 90 procent af de danskere, der dør, er medlemmer af folkekirken. Samtidig er andelen af nyfødte, som bliver døbt og dermed medlem, faldet til 62 procent.

Det er særligt i de større danske byer, at folk melder sig ud af det kirkelige fællesskab. Folkekirken har nemlig flere medlemmer ude på landet end inde i byerne.

Læs også

Politiker: Præster skal tvinges til at vie homoseksuelle i kirken

For eksempel er medlemsprocenten i København det laveste blandt landets 10 stifter og ligger på 58,1 procent, mens stiftet med den højeste medlemsprocent er 85,2 procent i Viborg.

Her spiller mangfoldigheden sandsynligvis en rolle, da der er flere forskellige slags mennesker med forskellige trosretninger i byerne, mener Marie Vejrup Nielsen, som er lektor i religionsvidenskab:

- I de større byer vil man højst sandsynligt have mere mangfoldighed i eksempelvis folkeskoleklasserne, og det kan påvirke, hvor mange der bliver konfirmeret i klassen, siger Marie Vejrup Nielsen til DR.

Læs også

Brun uden sol: Nye selvbruner piller skal mindske risikoen for hudkræft

En af årsagerne til det høje antal udmeldelser i 2016 kan være den kampagne, som Ateistisk Selskab lancerede i foråret 2016. Her kunne danskerne melde sig ud af folkekirken ved hjælp af få klik, hvilket 16.000 benyttede sig af.

Brians besked til Nordisk Film spreder sig vildt: Hvorfor skal jeg betale 5 kroner i gebyr?

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip