Forældre kæmper om penge efter skilsmisse: Gamle regler favoriserer mor

Skrevet af Nils Würtzenfeld

18/09/2017
Bør det stadig være mor, der oftest får udbetalt tilskud og bidrag, når forældrene bliver skilt? Dette spørgsmål skaber nu strid mellem forliste par.

Dagens topnyheder

Engang var skilsmisser ensbetydende med, at kvinden nærmest per automatik fik tildelt både forældremyndigheden samt børnebidrag fra en far, der til gengæld kunne se ungerne i weekenden.

Dette billede har dog ændret sig drastisk i dagens Danmark, hvor de fleste forældre nu deler forældremyndigheden og har en nogenlunde ligelig børnefordeling.

Hvad der dog ikke har ændret sig, er den økonomiske fordeling, der i høj grad stadig tilgodeser moderen. Det skriver Politiken.

De lovbestemte økonomiske bidrag og tilskud har nemlig ikke fulgt med tiden og hænger stadig fast i forældede familiemønstrer, der favoriserer den forælder, der får tildelt folkeregisteradresse – hvilket oftest er moderen.

Dette skaber især utilfredshed blandt fraskilte fædre.

- Selv om far og mor i dag har børnene næsten lige meget, er det helt afgørende, hvem af dem der får barnets folkeregisteradresse og bliver den såkaldte bopælsforælder. Det er dem, systemet hjælper med bidrag og tilskud, og det er typisk kvinderne. Den anden forælder må klare sig selv, siger familieadvokat Helle Larsen, tidligere formand for Foreningen af Familieadvokater, til Politiken.

Og Helle Larsens udsagn bakkes op tal fra Danmarks Statistik.

De viser nemlig, at ud af de 23.000 børn, som i 2016 skiftede adresse på grund af en skilsmisse, fik godt 19.000 børn adresse hos deres mor.

Kun omkring 4.000 fik folkeregisteradresse hos far, og det er skævvridende, lyder det både fra flere fraskilte fædre, men også fra Helle Larsen, der savner en modernisering af systemet.

- I de sager, hvor manden også skal betale børnebidrag, kan regnestykket blive særdeles fornuftigt for kvinden. Til gengæld ser vi faktisk ofte, at mændene kan have svært ved at få økonomien til at hænge sammen og svært ved finansiere en bolig, der er stor nok til at give ham et godt liv med de fælles børn, lyder det fra Helle Larsen til Politiken.

Hun mener derfor, at man fremover bør giver begge forældre en del af bidragspuljen, når de begge tager sig af børnene.

Og muligvis er de efterlyste ændringer på vej.

I disse uger er både regeringen og Folketingets partier nemlig i gang med forhandlingerne om nye skilsmisseregler.

Spørger man Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, så håber hun, at forhandlingerne ender med en omfordeling, hvor det er op til forældrene selv, hvordan pengene fordeles.

Læs også: Slut med kongehuset: Radikale Venstre vil afskaffe det danske monarki