Hiv-smittede sygeplejersker gør danskerne usikre

Skrevet af admin

30/11/2015

Dagens topnyheder

Sygeplejersker, der er smittet med hiv, skal tage særlige forholdsregler eller helt stoppe med at arbejde som sygeplejerske.

Det mener over halvdelen af de danskere, der i en ny undersøgelse for Aidsfondet er blevet bedt om at forholde sig til emnet.

- Vores undersøgelse viser desværre, at en stor gruppe danskere ikke stoler på deres egen viden om, hvordan hiv smitter og ikke smitter, siger Line Rasmussen, kommunikationschef i Aidsfondet, i en pressemeddelelse.

- Denne tvivl skaber fordomme, og derfor er det yderst vigtigt, at Aidsfondet får den rigtige viden ud om, at der ikke er øget risiko for at blive smittet, fordi ens sygeplejerske eller pædagog har hiv, tilføjer hun.

I undersøgelsen bliver de 1153 respondenter mellem 35 og 65 år også spurgt, hvordan de vil reagere, hvis de finder ud af, at deres barns pædagog lever med hiv.

Knap halvdelen af de forældre, der svarer på spørgsmålet, bliver i tvivl, når de skal tage stilling til, om en hiv-smittet pædagog må passe deres barn.

Kun to procent vil dog flytte deres barn til en anden børnehave.

- Arbejdspladsen er en meget central del af livet for de fleste mennesker, og derfor er det problematisk, når mennesker med hiv bliver mødt med afstandtagen eller diskrimination.

- Prøv at forestil dig, at dine kolleger eller de mennesker, du skal passe på, er bange for dig. Hvad tror du, det ville gøre ved dig, siger Line Rasmussen.

Undersøgelsen er foretaget i forbindelse med World Aids Day, der markeres verden over 1. december. Der skal laves en lignende undersøgelse efter World Aids Day for at finde ud af, om folks holdning har flyttet sig af diverse oplysningskampagner.

Omkring 6000 danskere lever med hiv. Cirka 500 af dem ved ifølge Aidsfondet ikke selv, at de er smittet.

Organisationen præciserer, at hiv kun smitter gennem sex og blod - og for blodets vedkommende kun, hvis virus indføres direkte i blodbanen.

- Der er derfor ikke noget arbejde, en hiv-smittet ikke kan passe. Eller en social relation, han eller hun ikke kan indgå i, hedder det i pressemeddelelsen.

/ritzau/