Jane chokeret over danskbog: Den lærer mine piger at mobbe børn med tykke mødre

Skrevet af Laura Nygaard

19/08/2015
En børnefortælling om en overvægtig madglad mor skaber lige nu debat blandt mødre til elever i 3. klasse.

Dagens topnyheder

Bogen ‘Mor’ af den danske succesforfatter Kim Fupz Aakeson fortæller historien om en dreng, der har fået nok af at have en mor, der ‘er tyk. Kæmpetyk. Og som kan lugte en pølsevogn på hundrede meters afstand. Og ikke vil spise gulerødder og blive tynd’, står der i forlagets beskrivelse af bogen.

Men den fortælling undrer Jane Faerber, der er mor til to tvillingepiger i 3. klasse. Hun faldt tilfældigt over historien, da hun indbandt børnenes læsebog ‘Fandango’, som indeholder ‘Mor’ i sin fulde længde.

- Den handlede om et barn, hvis mor er tyk, og om hvordan barnet er flov over sin tykke mor. Set med mine øjne var den fyldt med fat shaming, og det har jeg virkelig svært ved at forstå, at mine børn skal lære i skolen, skriver Jane Faerber i et blogindlæg.

Fat shaming er en populær betegnelse, der bruges om menneskers selvfølte ret til at nedgøre en person på grund af dennes overvægt.

Men det er ikke noget at lære børn - og slet ikke i så ung en alder, hvor kropidealer endnu ikke er blevet et problem, mener Jane Faerber, der derfor er bange for, at historien kan give anledning til mobning og negative selvbilleder blandt de 9-årige læsere.

- Jeg ved ikke, om jeg overfortolker situationen her. Man må jo formode, at nogen har siddet og godkendt den historie til brug i 3. klasse, og det kan også godt være, den er tilpas karikeret - moren spiste f.eks. 10 stykker kage til forældremødet - til at børnene bare opfatter den som sjov. Jeg ved det ikke. Men jeg var ikke vild med den, siger hun.

Bogen ‘Mor’ er udgivet på forlaget Gyldendal, som også har udvalgt den til at optræde i læsebogserien Fandango til den danske folkeskole.

Her er man kede af, at historien er blevet taget sådan imod blandt elevernes forældre, men ifølge Christian Bach, markedschef for forlagets børne- og ungdomsbøger, er det en vigtig historie at fortælle:

- Litteratur skal røre noget i os. Og den skal også skurre. God litteratur afspejler og perspektiver virkeligheden. Fupz har her skrevet en supergod billedbog om et barns forhold til sin mor. På godt og ondt. Og i dette tilfælde ender det jo godt – med accept, anerkendelse og kærlighed, siger han til Dagens.dk.

Her henviser han til bogens slutning, hvor drengen finder ud af, at selvom nabokonen er tynd, så kan hun ikke erstatte hans egen mor.

Læs også: Dansk komiker udsat for ‘fedme-had’: Jeg er rasende

- Hvis vi som forlag holder os fra alle de ‘farlige’ emner, så bliver litteraturen meget nemt ligegyldig. Det kan ingen have interesse i.
Når denne Fupz-historie er sat ind i undervisningsmaterialet ‘Fandango’, som netop beskæftiger sig med børns fiktionskompetence, så giver det anledning til både læring i at læse fiktive tekster og en god dialog. Det er for mig at se en kvalitet, siger Christian Bach.

På Jane Faerbers blog vrimler det med kommentarer fra andre mødre. Flere af dem er lige så chokerede over danskbogen som Jane Faerber, men der er også dem, der mener, at hun ikke forstår historiens morale om accept og kærlighed.

Men tvillingemoderen kan sagtens se, at det kan være en god og sjov historie, og at den måske også bliver modtaget sådan af de unge læsere.

- Men hvad nu hvis den ikke gør? Hvad hvis der sidder ét barn i hvert klasse og bliver usikker på, om deres mor er okay, fordi hun er tyk. Det synes jeg er problematisk, siger hun.

For Gyldendals Christian Bach er det da også vigtigt, at lærerne er med til at styre dialogen omkring historien.

- Jeg er selv tidligere folkeskolelærer og redaktør af undervisningsmateriale, og selvfølgelig skal læreren altid vurdere et materiales - og en fiktionsteksts - potentiale og faldgruber over for de enkelte elever og i den enkelte elevgruppe. Vores forpligtelse som udgivere er at levere tekster, der har høj litterær kvalitet og i dette her tilfælde også kan være med til at sætte en væsentlig debat i gang, siger han til Dagens.dk.

Nyttig viden om mobning og overvægt

Hver femte teenager bliver mobbet på sociale medier - En ny global undersøgelse blandt unge viser, at hver femte bliver udsat for mobning på sociale medier. Mange overvejer selvmord som følge af mobberiet.

5 tegn på, at du bliver mobbet på jobbet - Mobning på arbejdspladsen er så tabubelagt, at selv ofrene for det har svært ved at erkende, det finder sted. Her er fem tegn på, at du bliver udsat for voksenmobning.

Dokumentarfilm afslører, hvad der gemmer sig inde i kroppen på en overvægtig person - Fedme bliver et stadigt større problem for enkeltindivider såvel som for samfundet. Nu kryber BBC bogstaveligt talt helt ind under huden på mennesket for at se, hvad de ekstra kilo gør ved kroppen.

Sara Maria er svulmet op efter 12 ugers fedekur: 'Ej hvor er det ulækkert' - Sara Maria Franch-Mærkedahl har været på fedekur i forbindelse med tv-programmet Min fede træner, hvor hun skal hjælpe en overvægtig dansker med at tabe sig.