Jonas Vingegaard oplever velkendt dilemma: "Jeg synes ofte ikke, at den virker så godt"

Skrevet af Emil Martesen

19 uger siden

|

05/01/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Jonas Vingegaard oplever velkendt dilemma.

Dagens topnyheder

Jonas Vingegaard har efterhånden bidt sig fast på alles læber, og det gælder for den sags skyld ikke kun i Danmark.

Men det forstår man skam godt, når man lader øjnene hvile ned over hans fantastiske præstationer.

Og med sine to Tour de France-sejre på cv'et er det uundgåeligt at nævne ham, når det drøftes, hvem der hører til verdens absolutte elite inden for sporten.

Cykling har været notorisk kendt for sin skepsis til de allerbedste i verden, som desværre også af flere omgang er blevet taget i at benytte sig af ulovlige, præstationsfremmende midler.

Under Tour de France 2023 var mistanken rettet mod danske Jonas Vingegaard, da han chokerede alt og alle i en enkeltstart, der gik direkte i historiebøgerne og sikrede ham et solidt forspring til de øvrige klassement-ryttere.

For i dag at kunne køre cykelløb på øverste hylde, skal man hele tiden kunne tage en dopingtest, som naturligvis skal være negativ - og al indrapportering foregår gennem en app.

Men det er ikke altid, at den er lige funktionsdygtig.

Den danske cykelkomet Jonas Vingegaard og andre professionelle cykelryttere står over for en udfordrende situation.

En vigtig antidoping-app, der er afgørende for deres daglige rutiner, er plaget af tekniske problemer, hvilket skaber frustration og usikkerhed i cykelsporten.

Sådan skriver Ekstra Bladet.

Appen, der har navnet Athlete Central og udviklet af World Anti-Doping Agency (WADA), kræver, at ryttere angiver deres opholdssted hver dag, så antidopingmyndighederne kan foretage uanmeldte besøg.

Men flere ryttere, herunder Jonas Vingegaard, oplever ofte, at appen ikke fungerer, som den skal.

"Det er sådan mere 50/50. Jeg synes ofte, at den ikke virker så godt, hvor du ikke kan logge ind på den", siger den dobbelt Tour de France-vinder til Ekstra Bladet.

Når rytterne ikke kan bruge appen, skal de kontakte antidopingmyndighederne direkte. Det er naturligvis en ekstra byrde for rytterne, der i forvejen lever under stramme rammer.

Thomas Ringsted fra Anti Doping Danmark forklarer, at problemerne ofte skyldes opdateringer i appens system eller rytternes mobiltelefoner:

"Når atleternes telefoner bliver opdateret, kan det påvirke adgangen til ADAMS, og når det sker, skal WADA tilrette ADAMS, så det fungerer med den nye opdatering. Det tager typisk nogle dage. I den tid kan der være uregelmæssigheder i Athlete Central."

Han understreger dog, at rytterne ikke vil blive straffet for fejl relateret til appens funktionsfejl, og det påpeges, at rytterne har mulighed for at rapportere deres placering via sms, hvis appen ikke virker.