Journalist blev truet på livet og spyttet i hovedet på Tyrkiets ambassade i København

Skrevet af Jesper Larsen

10/10/2015

Dagens topnyheder

En tyrkisk journalist blev torsdag spyttet i ansigtet og truet på livet af en valgobservatør, da han torsdag skulle dække åbningen af valglokalerne for herboende tyrkere, der skal stemme til det tyrkiske parlamentsvalg den 1. november. 

Den anerkendte journalist og Danmarks-korrespondent, Ünsal Turan, var mødt op for at dække åbningen på ambassaden. Her så han, at valgobservatøren for det islamiske regeringsparti AKP var en herboende tyrker, der tidligere var blevet dømt for bedrageri. 

Da Ünsal Turan henvendte sig til ambassadøren i København og spurgte, om man var klar over, at valgobservatøren var tidligere straffet, blev han overfuset og spyttet i ansigtet af valgobservatøren. 

- Ambassadøren går videre til en anden afdeling af ambassaden, efter vi har talt om den pågældende valgobservatør, og da han har forladt lokalet, kommer valgobservatøren løbende og angriber mig og spytter mig i hovedet og truer mig på livet, siger Ünsal Turan til Dagens.dk

De andre tilstedeværende journalister og medarbejdere på ambassaden lagde sig imellem Ünsal Turan og valgobservatøren, men efterfølgende blev Ünsal Turan smidt ud af ambassaden.

- Jeg blev bakket op af de andre journalister i, at det var et umotiveret angreb på mig, men alligevel får jeg ikke nogen undskyldning. I stedet bliver jeg smidt ud af ambassaden, mens valgobservatøren får lov til at blive, siger Ünsal Turan til Dagens.dk. 

Dagens.dk har været i kontakt med flere øjenvidner til episoden, der bekræfter Ünsal Turans udlægning af begivenhederne. 

Hverken valgobservatøren eller den tyrkiske ambassade har ønsket at kommentere hændelsen overfor Dagens.dk

Valgobservatøren ved stemmeboksen umiddelbart inden overfaldet.

Han gik herefter hjem og skrev en artikel om overfaldet, men han fik en besked fra redaktøren om, at historien ikke ville blive udgivet. 

Men da en lang række andre journalister havde overværet episoden, blev den alligevel beskrevet indgående fredag i en lang række tyrkiske aviser. Og det har tilsyneladende kostet Ünsal Turan sit job, for i går morges blev han ringet op af sin redaktør, der fortalte ham, at han fremover var uønsket som korrespondent for nyhedsbureauet. 

- Jeg fik en opringning klokken 8 i går morges fra Dogan News Agency, hvor jeg fik fortalt, at jeg var blevet fyret, siger Ünsal Turan, der føler sig overbevist om, at hans fyreseddel er tvunget igennem af den tyrkiske regering, da han tidligere er blevet advaret om ikke at skrive kritisk om det islamiske regeringsparti. 

- Der må have været noget pres på mine chefer udefra. Historien om overfaldet kom først i tyrkiske medier efter klokken 17, og jeg tror ikke, at mine chefer har har holdt møde derefter, siger Ünsal Turan, der altså ikke er i tvivl om, hvem der står bag fyringen. 

- Min redaktør turde ikke offentliggøre historien, fordi han er bange for AKP og regeringen, siger han og peger på, at Tyrkiet er det land i verden, der fængsler flest journalister, og og at pressefriheden er nærmeste ikke-eksisterende under den nuværende præsident, Recep Tayyip Erdoğan, siger han. 

Ünsal Turan har nu meldt overfaldet til Nordsjællands Politi. 

Dansk Journalistforbund varetager også internationale korrespondenters rettigheder i Danmark, og her melder man sig klar til at se nærmere på sagen. 

- Tyrkiet er det land i Europa, der har den ringeste beskyttelse af pressefriheden. Vi oplever, at journalister bliver mistænkeliggjort og chikaneret, fordi de passer deres arbejde, og det er et land vi har rigtig meget fokus på, siger formanden for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, til Dagens.dk.