For mange socialt udsatte børn bliver sat i plejefamilie

I dag bliver flere og flere socialt udsatte børn placeret hos en plejefamilie i stedet for en døgninstitution. Op imod en tredjedel flere socialt udsatte er lige nu placeret i plejefamilier i forhold til døgninstitutioner, som har væsentligt flere ressourcer at gøre godt med. Anbringelserne i familieplejerne sker uden, at kommunerne har en ide om den egentlige effekt af flytningen, hvilket ifølge Carsten Bredahl, direktør for Fonden Hedehuset, er uacceptabelt, og kan få en skadelig effekt på børnene fremover.

 

Anbringelser under al kritik

Rigsrevisionen har for nyligt kritiseret den manglende bevisførelse af effekten af anbringelser hos plejefamilier. Ifølge Carsten Bredahl virker det som om, at kommunerne ikke er interesseret i den omkostning, det har, når man har et barn i specialinstitution. Han ser dog et gennemgående problem i forhold til manglen på efterspørgsel af specialinstitutioner:

”Flere og flere specialiserede opholdssteder for børn og unge må lukke, mens plejefamilier modtager børn og unge, som har behov for et mere vidtrækkende tilbud.”

Han mener, at der kommer til at mangle et helt segment af specialinstitutioner, som ellers spiller en stor rolle inden for udvikling af området.

 

Afspecialisering

Når kommunerne vælger plejefamilierne over specialinstitutioner i adskillige tilfælde, betyder det, ifølge Carsten Bredahl, at plejefamilierne kommer til at udkonkurrere specialinstitutionerne, hvilket fører til afspecialisering på området:

”Nedlæggelsen af amterne startede afspecialiseringen, og nu fortsætter kommunerne den ved at anbringe flere og flere udsatte børn og unge i almindelige plejefamilier”.

Det har en række konsekvenser, som, blandt andet, kan gå hen og blive et problem for plejefamilierne. En af de helt store konsekvenser er, at plejefamilierne, som ikke har direkte kontakt til børnepsykiatrien, og som ikke er uddannet til at håndtere de socialt udsatte børn, mangler viden, forskning og autoritet for at kunne hjælpe børnene på rette vej. Derfor ser Carsten Bredahl det, som en usaglig beslutning taget udelukkende på baggrund af lukrative grunde. Hvis man skal anbringe socialt udsatte børn i plejefamilier er man således nødt til at træffe denne beslutning på et sagligt grundlag. En anbringelse, som ikke baserer sig på ordentlige empiriske undersøgelser kan få konsekvenser – også for børnene. 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip