Minister forstår ikke kritik af fjernundervisning

Skrevet af admin

26/11/2015

Dagens topnyheder

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) forstår ikke kritikken af regeringens planer om at lave forsøg med fjernundervisning af skolebørn via videoskærm i landets yderområder.

Socialdemokraterne frygter en opdeling af landet i A- og B-skoler, mens forældreforeningen Skole og Forældre hellere vil lokke flere lærere til yderområder med højere lønninger.

Ellen Trane Nørby svarer, at man er i fuld gang med at uddanne flere lærere.

- Vi har afsat en milliard kroner til efteruddannelse af lærere. Men det ændrer ikke på, at der kan være steder, hvor man har svært ved at rekruttere lærere inden for alle fag. Det kan være i yderområder eller små øsamfund, siger ministeren til Ritzau.

Hun kan ikke nu sætte tidshorisont på forsøgene, der gennemføres som led i regeringens vækstplan for yderområderne, hvor der kan være mangel på lærere i fysik eller tysk.

- Det afhænger af, hvor man vil være med, og hvor hurtigt man vil i gang, siger hun til Ritzau.

Socialdemokraternes ordfører, Annette Lind, er bekymret for, om fjernundervisning vil dele landet op i A- og B-skoler.

- Det er præcis dér, hvor seminarierne er længst væk, at lærermanglen er størst. Det er væsentligt for den danske folkeskole, at der står et menneske over for eleverne, siger Annette Lind.

Mette With Hagensen, formand for Skole og Forældre, er også skeptisk.

- Lærere bør i stedet tilbydes bedre løn- og arbejdsforhold, hvis de vælger at søge job i områder med mangel på kvalificerede undervisere, anbefaler hun.

- Vi gør det allerede med læger, som vi forsøger at trække til yderområderne. Er det også et problem med lærerne, kan vi gøre det samme her, siger Mette With Hagensen.

Men ifølge Ellen Trane Nørby er det ikke et enten-eller.

- Vi gør alt for at uddanne flere lærere, men det sker ikke på nul-komma-fem. Hvis man på Anholt eller i et yderområde vil gøre erfaringer med fjernundervisning, så skal det ikke være os, der spænder ben, siger undervisningsministeren.

Fjernundervisning bruges mere og mere i udlandet, tilføjer hun.

Landdistrikternes Fællesråd er anderledes glad for, at der bliver forsøg med undervisning via videolink.

Foreningens formand, Steffen Damsgaard mener, at blandt andet småøer kan få glæde af den undervisningsform.

- Det her forslag handler jo først og fremmest om at samle erfaringer inden for området, og det er vi meget glade for, siger han.

Flere skoler i Danmark har allerede kørt forsøg med fjernundervisning. Det gælder blandt andet Sejerø Skole, hvor lærere på afstand har undervist eleverne i engelsk og naturfag.

/ritzau/