Ny dansk undersøgelse: Hver tredje bilist udsat for farlig vane bag rattet

Skrevet af Emil Ryttergaard

19/11/2017
Flere danske billister oplever eller gør sig skyldige i den farlige vane bag rattet. Foto: Shutterstock
Flere danske billister oplever eller gør sig skyldige i den farlige vane bag rattet. Foto: Shutterstock
Flere danskere oplever, hvordan at bilister dytter, truer eller overfalder dem i en rus af vejvrede, når de sidder bag rattet. Det kan være farligt for trafiksikkerheden.

Mest læste i dag

En strittende langemand, hornet i bund eller sågar hovedet ud af vinduet, fulgt af en sand tirade af ukvemsord. 

Når bilerne på vejen ikke kører helt hensigtsmæssigt, så stiger temperamentet til uanede højder, og det har flere danske bilister fået øjnene op for. 

For i en ny undersøgelse af Rådet for Sikker Trafik og DTU Transport svarer 35 procent af danskerne, at de har oplevet mindre eller større tilfælde af vejvrede eller road rage, som det hedder på engelsk, inden for det seneste år. 

Sidste undersøgelse omkring vejvrede i Danmark er fra 2008, hvor 24 procent af danskerne havde oplevet den grimme vane på rattet. Derfor er det også bekymrende og farligt, hvis flere mennesker hidser sig op i trafikken. 

- Det er hverken godt for trafikkulturen eller for trafiksikkerheden, at stadig flere oplever vejvrede. Vi ved fra udenlandske undersøgelser, at når man hidser sig op i trafikken, øger det risikoen for at køre galt, da de involverede bliver mentalt distraheret og får mindre fokus på trafikken. Derfor er det vigtigt, at vi får flere til at slå koldt vand i blodet, siger Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.  

Særligt i Nordjylland og i hovedstadsområdet har flere bilister oplevet, at folk blev gale i skralden, hvis andre trafikanter begik fejl på vejene. 

I Nordjylland er der sket næsten en fordobling i tilfældene for vejvrede, men hovedstadens borgere er også blevet mere vrede på vejen.

I 2008 var oplevede 28,5 procent af bilisterne vejvrede, mens det tal for 2016 er steget til 41 procent.

Det er dog en nem løsning til at få flere bilister til at droppe raseriet. Det er frem for alt vigtigt ikke at lade sig provokere, når andre bilister farer op i det røde felt. 

- Hvis man udsættes for vrede i trafikken, er det vigtigt at huske på, at modpartens reaktion kan skyldes forskrækkelse. Der behøver ikke være ond vilje bag den voldsomme reaktion. Hjælp til at nedtrappe konflikten for eksempel at forlade stedet eller acceptere, at andre kan begå en fejl, uden at du behøver at irettesætte dem, siger Mette Møller, seniorforsker, Transport DTU. Undersøgelsen er lavet af Epinion, der har adspurgt 2000 danskere. 

​Nordjysk mekaniker var i gang med at syne bil: Da han åbnede bagagerummet, blev han rædselsslagen