17/09/2014

Mest læste i dag

Om cirka to timer tør hundredevis af medarbejdere på DR næsten ikke at kigge på deres telefon i frygt for, at den ringer eller en sms tikker ind.

Det kan nemlig være chefen, der kalder til møde. Et møde, som får fatale konsekvenser for de medarbejdere, der bliver ringet op eller modtager en sms.

DR’s ledelse står overfor det faktum, at der skal spares 161 millioner årligt over de næste fire år. Det er en konsekvens af det nye medieforlig.
I sit udspil til en spareplan har ledelsen lagt op til, at der skal skæres 170-200 stillinger. Derfor er der mildest talt en yderst anspændt stemning i DR her til morgen.

- Det er forfærdeligt. Absolut ganske forfærdeligt. Der hersker en meget sammenbrændt stemning i hele huset, siger Anne Serlev, formand for journalistgruppen i DR til Dagens.dk.

Hun forklarer, at ingen aner, hvor i DR man vælger at fyre op til 200 medarbejdere.

- Jeg kan først senere i dag sige noget om, hvilke afdelinger, der bliver skåret ned på. Lige nu er alle afdelinger og redaktioner i spil. Det er ledelsens opgave at vurdere, hvilke stillinger og opgaver i DR der kan undværes, lyder det fra Anne Serlev.

Derfor holder DR's medarbejdere over hele landet vejret - og frygter for både dem selv og deres kollegaer, hvis telefonerne bipper. 

Læs også: FAKTA: Sådan rammer DR's spareplan

Alle DR-medarbejdere, som ikke er på ferie, orlov eller barsel, skal være i huset fra klokken ni i dag. Fra det tidspunkt skal man også - uanset om man er i huset eller ej - være tilgængelig på sin telefon.

At man i DR vælger at kræve folk tilstede og prikke ansatte på skulderen gennem opkald og sms, er en ordning, der også blev brugt ved sidste fyringsrunde på DR tilbage i 2010.

- Det er en fair måde at gøre det på. Ordningen er bestemt mellem repræsentanter for medarbejderne og ledelsen, forklarer Anne Serlev.

Hun uddyber, at DR har givet mulighed for, at man lokalt på de enkelte redaktioner og afdelinger kan vælge, om folk skal sidde på deres plads og tage telefonen der, om de kan gå lidt væk og blive ringet op på deres mobil, eller om de kan få en sms. Men de skal være i huset.

Ikke til diskussion

De frygtindgydende møder, hvor den enkelte medarbejders fremtid med ét bliver stemplet som arbejdsløs og uvis, kommer ifølge Anne Serlev kun til at vare 5-10 minutter.

- Der er ikke lagt op til forhandling eller diskussion.  Man får et stykke papir, hvor der står noget meget overordnet om, at grundet virksomhedens situation er man nødt til at tage afsked med vedkommende. Alle får samme begrundelse - ingen fyres her, fordi de er dumme, dårlige eller fordrukne. Det er, fordi politikerne har sagt, at vi skal spare penge, siger Anne Serlev.

Både for formanden for journalistgruppen i DR og hendes kolleger i gruppen af tillidsrepræsentanter er ambitionen for denne onde onsdag, at det hele skal overstås hurtigt.

- Ingen har interesse i at trække denne forfærdelige stemning i langdrag. Vi forventer, at alle møder er afholdt inden frokost. Så snart alle afskedigelser er sket i en afdeling, vil der komme e-mail ud om, at afdelingen nu er ”afblæst”, fortæller Anne Serlev.

Efter fyringsrunden senere i dag har de afskedigede medarbejdere frem til den 28. september til at gøre indsigelser, hvis de for eksempel mener at kunne argumentere for, at de er uundværlige.