Organisationer: Asylbørn svigtes på grund af hul i lov

Skrevet af admin

05/03/2016

Mest læste i dag

Børn af asylansøgere, der mistrives eller svigtes af deres forældre, risikerer at ende i et lovgivningsmæssigt ingenmandsland.

Det skriver DR.

Kommunerne har nemlig ikke hjemmel til at gribe ind og i værste tilfælde tvangsfjerne børnene, hvis deres asylsag er under behandling eller forældrene ikke har lovligt ophold i Danmark.

Og det møder kritik fra Dansk Socialrådgiverforening, Red Barnet og kommunerne selv.

- Det betyder, at der står nogle kommuner med nogle børn, der mistrives, men hvor man faktisk ikke kan gå ind og hjælpe dem, siger Thomas Adelskov (S), formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg, til DR.

Tidligere hørte alle børn under Serviceloven, der skal hjælpe udsatte børn, men efter en ændring i vejledningen i 2014, er børn uden lovligt ophold i Danmark ikke omfattet af loven.

I stedet hører de i dag til under udlændingemyndighederne, og det har skabt forvirring.

Ifølge Thomas Adelskov får de mange henvendelser ude i kommunerne, fordi reglerne og lovgrundlaget er uklare. Derfor har KL spurgt i ministeriet. Også Dansk Socialrådgiverforening efterlyser et klart svar på, hvor ansvaret ligger.

- Serviceloven, som ellers er den lov, der beskytter børn, gælder kun børn, der har lovligt ophold, og det betyder, at de her børn befinder sig i et lovmæssigt ingenmandsland, siger formand Majbrit Berlau til DR.

Og børnene risikerer at havne mellem to stole, siger Gitte Jakobsen, seniorrådgiver i Red Barnet, til DR.

- Nogle af de børn, der søger om asyl med deres familie, har problemer hjemme i familien i en grad, så de slet ikke skal bo i den familie. Der har man brug for at kunne gribe ind med tvang, men det er der faktisk ikke nogen, som har hjemmel til at gøre.

- De er ikke omfattet af serviceloven, og Udlændingestyrelsen har ikke hjemmel til at gribe ind, når det handler om tvang.

Senest har reglerne skabt problemer i en sag, hvor tre børn af en asylansøger først blev tvangsfjernet af kommunen, men hvor Ankestyrelsen siden hen fandt ud af, at der ikke var hjemmel i lovgivningen.

Ifølge socialminister Karen Ellemann (V) er det vigtigt, at reglerne er klare.

- Den her diskussion handler om, hvorvidt man mener, at lovgivningen er klar nok, og hvem der har myndighedsansvaret. Det, mener jeg, er vigtigt, at vi får klargjort, siger Karen Ellemann til DR.

- Jeg kan undre mig over, at det er noget, man har kunne diskutere i mange år. Den tidligere regering har ikke gjort noget, men jeg vil meget gerne melde ud, at hvis man er asylansøger i Danmark, så hører man under udlændingemyndighederne, og det er dem, der har ansvaret.

/ritzau/