Peter Aalbæk klaskede ung kvinde i røven: 'Det må hun se at komme over'

Skrevet af Emil Ryttergaard

19/10/2017
Peter Aalbæk tager ikke kritikken så tungt. Foto: Polfoto
Peter Aalbæk tager ikke kritikken så tungt. Foto: Polfoto
Peter ‘Ålen’ Aalbæk bliver anklaget for sexchikane af en kvindelig filmanmelder. Det tager den kendte filmproducent dog ikke så tungt.

Mest læste i dag

- Da jeg henvendte mig, kom Peter Aalbæk til at spilde noget af sin øl i min kavalergang. Han følte sig herefter kaldet til selv at fjerne væsken fra mine bryster. Hvis nogle skulle være i tvivl, så er det ikke et udtryk for ridderlighed, men for liderlighed.

Sådan skriver Nanna Frank Rasmussen, der er formand for danske filmkritikere i et debatindlæg i Jyllands-Posten. 

Den landskendte filmproducent mødte den dengang 25-årige studerende på en filmfestival i Berlin, og den krænkende opførsel med øl i kavalergangen var angiveligt ikke den eneste form for upassende tilnærmelser, hun blev udsat for:

- Senere på aftenen sad han i baren med Thomas Vinterberg, og da jeg gik forbi dem, klaskede Aalbæk mig i røven. Jeg var i chok. En 20 år ældre, magtfuld mand, der gramser på en ung studerende helt åbenlyst, mens kendte filmfolk så til?

Kritikken af Peter Aalbæk preller dog af på ham. Han mener ikke, at et klask i bagdelen kan katagoriseres som sexchikane:

- Hvis du får et klask i røven, er du velkommen til at vende dig om og stikke mig én på skrinet eller smide en øl i hovedet på mig, siger Peter Aalbæk til Jyllands-Posten.

- Jeg har givet hende et klask i røven. Det må hun se at komme over eller hade mig resten af sit liv. Jeg er fløjtende ligeglad, tilføjer han.

Kritikken kommer i kølvandet på skandalen om den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein, som flere kvindelige skuespillere anklager for seksuelle overgreb og voldtægter under løfter om filmroller.

Afviste kvinderne de seksuelle tilnærmelser, så kunne de risikere at blive sortlistet og dermed miste deres karriere i filmbrancen. 

Skandalen har siden affødt hashtag-kampagnen #metoo, hvor kvinder deler deres oplevelser af chikane fra mænd for at sætte fokus på problemets omfang. Og den danske filmbranche er ikke sluppet fri.

Den islandske sangerinde Björk har på Facebook fortalt, hvordan en dansk instruktør har udsat hende for sexchikane. 

Denne beretning kædes sammen med optagelserne af Lars Von Triers Dancer in the Dark fra 2000, som vandt filmprisen De gyldne palmer ved filmfestivalen i Cannes. Lars Von Trier nægter dog alle anklagerne mod ham. 

Erika kunne ikke få fat i lille datter under brand i sit hus: Så gjorde brandmændene en vild opdagelse