Politiet beslaglægger mere cannabisolie end nogensinde

Skrevet af Emil Ryttergaard

27/06/2017
Olie fra cannabisplanten bliver mere populært blandt danskerne, da både Skat og politiet kan melde om rekordfangst af den ulovlige olie.

Mest læste i dag

Politiet og Skat oplever i disse dage, at flere danskere køber den ulovlige cannabisolie, selvom olien er forbudt i Danmark. 

I maj og juni har politiet i år konfiskeret næsten 1000 beholdere med cannabisolie. I hele 2016 konfiskerede politiet 408 beholdere med cannabisolie, skriver dr.dk.

- Lige præcis cannabisolien er noget, der er begyndt at dukke mere op af de seneste par år, siger Preben Buchholtz, der er underdirektør i Skats toldafdeling til DR.

Olien kan erhverves nemt og billigt på nettet i lovlige internetforretninger, men det er altså ulovligt at importere olien til Danmark. 

Det skyldes, at cannabisolien oftest indeholder rusmiddelet THC, der er det aktive stof, der gør en opstemt, når man ryger hash. 

Cannabisolien kan udskrives af læger i Danmark, men det sker kun i meget få tilfælde, hvor patienter med eksempelvis sklerose kan have gavn af olien til at styre deres anfald. 

Olien fra cannabisplanten sælges i små beholder såsom denne. Foto: Shutterstock

Men det er frustrerende at syge borgere ikke kan få lindring via olien, da det betragtes som et rusmiddel, mener foreningen Cannabis Danmark. 

- Det er en mærkelig metode at straffe folk, der er syge og som har et desperat håb om at få lindring fra cannabis. Vi skal droppe nul-tolerancen overfor THC, siger Rikke Jakobsen, der er bestyrelsesmedlem i foreningen til DR.

Det andet aktive stof i cannabisolien hedder CBD og er ikke euroforisende, men da olien betragtes som et lægemiddel, må olien slet ikke sælges udenfor apotekerne herhjemme. 

I Lægemiddelstyrelsen mener man, at lægen skal være en del af behandlingen med medicinsk cannabis for at beskytte forbrugeren mod dårlige produkter 

- Man kan ikke være sikker på, hvad der er i. Man kan ikke være sikker på, hvor meget THC eller CBD, der er i. Og der kan også være helt andre ting i. Vi har set eksempler på malingsrester, siger Eskild Colding-Jørgensen, der er overlæge i Lægemiddelstyrelsen til DR.

Chef i Rema raser over kunde: 'Du fik min medarbejder til at forlade kasse i tårer'