S vil give flygtninge 200.000 kroner for at rejse hjem

Flygtninge og indvandrere skal have op mod 200.000 kroner med sig fra den danske stat, hvis de vælger at rejse tilbage til deres hjemland.

Sådan lyder et forslag fra Socialdemokraterne, der håber, at flere dermed vil tage imod det frivillige tilbud om repatriering, af modstandere døbt skrub-af-checken.

- Vi skal sikre, at mennesker, der helst vil hjem og genopbygge et liv, får mulighed for det. Det vil også give besparelser i Danmark, fordi det er dyrt at tage sig af flygtninge her i landet. Så det er to fluer med ét smæk, siger udlændingeordfører Dan Jørgensen (S).

Socialdemokraterne foreslår at hæve grænsen for, hvor stor ens formue må være, før man kan få hjælp til repatriering. I dag går grænsen ved 50.000 kroner. Den vil Socialdemokraterne øge med 50 procent.

De seneste år har færre og færre benyttet sig af repatrieringsordningen.

Statistik fra Dansk Flygtningehjælp, der administrerer ordningen, viser, at der sidste år var 323 indvandrere og flygtninge, der blev repatrieret. I 2009 var tallet 138.

Hvor mange flere, Socialdemokraterne sigter mod at få sendt hjem, vil Dan Jørgensen ikke sætte tal på:

- Det kan vi i sagens natur ikke. Det er ikke kortlagt, hvor mange der ønsker det.

- Vi kan heller ikke sige noget om, hvor mange lande det vil være muligt at få med på en aftale med ved at bruge vores udviklingsbistand som pisk og gulerod. Men succeskriteriet er, at alle der har lyst til det, skal have muligheden.

Socialdemokraterne ønsker at bruge Danmarks udviklingsbistand til at belønne nabolande til eksempelvis Syrien til at påtage sig et ansvar for flygtninge, som de ellers ikke er forpligtet til.

De seneste år har det primært været folk fra Tyrkiet og Balkan, der har benyttet ordningen.

- Det er selvfølgelig fint nok for dem, men lige nu får vi langt de største grupper af flygtninge fra Syrien, Afghanistan, Irak og Eritrea. Derfor vil vi gerne have, at ordningen også bliver brugt af dem, siger Dan Jørgensen.

Han erkender, at en stor del af gruppen vil vælge at blive i Danmark ud fra overbevisningen om, at de har den lyseste fremtid her, og ikke i et krigshærget hjemland:

- Det vil der helt sikkert være nogen, der har det sådan. Så er det bare ikke en ordning for dem. Det er vigtigt at understrege, at det er en frivillig ordning.

Spørgsmål: Risikerer det ikke at blive et trækplaster, hvis man kan rejse hertil og få 200.000 kroner med sig hjem?

- Nej, fordi vi siger, at det kun gælder for mennesker, der allerede er her.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip