Sensationel video afslører æggetyv i ørnerede, men hvad er det?

Skrevet af Laura Nygaard

27/03/2015

Dagens topnyheder

Mange tusinde seere har jævnligt klikket ind på Dansk Ornitologisk Forenings web-tv for at følge et havørnepar på Lolland og deres kommende unger.

I flere uger har ørnene ruget og ruget i reden, men 20. marts sluttede det lykkelige eventyr, da parret kom hjem til en tom rede. Deres to æg var blevet stjålet i ly af mørket.

Nu har DOF lagt en video ud fra de intense minutter, hvor en lusket æggetyv sniger sig op i reden og gør det af med havørnenes kommende unger.

Se den i bunden af artiklen.

Læs også: Web-tv: Følg med direkte fra havørnenes rede

Her ser man en tydeligt urolig ørnehun, som føler sig forstyrret af noget i nærheden og til sidst forlader både rede og æg.

Og så dukker skurken op.

En lusket mår snuser flere gange til æggene og beslutter sig til sidst for at slæbe af sted med sit bytte.

Læs også: Fugleperspektiv: Ørn med kamera på ryggen hopper ud fra 830 meter høj skyskraber

Det er en lang mår. Men selv med en kroplængde på knap en halv meter ser den lillebitte ud i den kæmpestore ørnerede, og den har skam også et hyr med at få slæbt de store ørneæg ud over kanten.

Og der bliver da også fundet et smadret æg og et uspist ørnefoster på jorden, som tyven ikke havde held med at få med sig.

Ifølge DOF er optagelserne fantastiske, fordi det afsløres, hvad der skete i reden, og fordi de har fået helt unikke optagelser af et mindre rovdyr, som spolerer et yngleforsøg for Danmarks mægtigste rovfugl. De kender ikke til lignende optagelser. 

Foreningen er stærkest i fugle og er derfor i tvivl om, hvorvidt der er tale om en husmår eller en skovmår. Umiddelbart ligner dyret på videoen mest en husmår, som også er den af de to arter, som er mest udbredt på Lolland, men DOF hører gerne fra naturkyndige folk, der kan artsbestemme måren med sikkerhed.

Læs også: Mår angreb flere mennesker i tysk by

Nogen vil måske mene, at ørnemor tager et decideret upassende valg, da hun flygter fra reden istedet for at blive og beskytte sine kommende unger, men DOF oplyser, at det er ganske naturligt for ørnene at opføre sig på den måde, når der er fare på færde.

Hun kan ikke se, hvad der nærmer sig, det er mørkt, og hun har en dårlig fod. Til gengæld er der lyst i horisonten, og hvis hunørnen selv overlever, er der gode chancer for, at hun får mulighed for at lægge æg igen til næste år, oplyser de.

Se billedet af det smadrede æg og efterladte ørnefoster under artiklen.

Sidste år klikkede 225.000 brugere sig ind på DOF's to redekameraer på henholdsvis havørn og stor hornugle.