Sortlistning af imamer mødes af kritik og advarsler

Skrevet af admin

30/03/2016

Dagens topnyheder

Det er i bedste fald nytteløst og vil i værste fald give bagslag, hvis Danmark indfører indrejseforbud for ekstreme imamer, lyder advarslen fra Deniz Serinci.

Han er journalist, forfatter og debattør - og ikke videre imponeret over regeringens antiradikaliseringsudpil.

- Hvis man forbyder visse imamer at komme ind i landet, kan de bruge det som eksempel på, at vores samfund er hyklerisk og dobbeltmoralsk, siger han.

- De kan bruge det til deres egen fordel ved at slå ned på, at Danmark lovpriser ytringsfriheden og samtidig nægter dem indrejse netop på grund af nogle ytringer.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har onsdag holdt det indledende møde med de øvrige partiledere for at skærpe indsatsen mod radikalisering. Regeringen vil blandt andet sortliste hadprædikanter.

Men det vil ikke forhindre budskaberne i at nå ind over grænsen, påpeger Deniz Serinci.

- De unge kan jo stadig finde imamernes videoer og budskaber på nettet. Det er naivt at tro, at fordi man forbyder en imam at rejse ind i landet, så kan han ikke sprede sine budskaber her.

Deniz Serinci opfordrer i stedet til at rette fokus mod at uddanne imamer, der kan argumentere mod den had, som ekstreme imamer prædiker.

Tænketanken Justitia er også kritisk indstillet over for indrejseforbuddet.

Hvis det skal indføres, bør det kun gælde personer, der vurderes at udgøre en fare for statens sikkerhed - eller personer, der har tilskyndet til terror eller overgreb mod befolkningsgrupper, lyder opfordringen fra direktør Jacob Mchangama.

- Man skal passe på med meget brede indrejseforbud. Man har tidligere overvejet et forbud mod folk, der har udvist demokratifjendtlig adfærd, og det kan jo også være en kommunist, siger han.

Hos Institut for Menneskerettigheder vil vicedirektør Louise Holck først fælde sin dom, når hun har set et mere konkret forslag. Men hun har en generel opfordring til forhandlerne:

- Politikerne skal sikre, at der er proportionalitet mellem det indgreb, de vil foretage, og det formål de vil sikre. Det er et menneskeretligt krav, siger hun.

- Vi vil også se på, om man i givet fald er tilstrækkelig konkret, så man ikke risikerer, at man rammer upræcist og grupper, det ikke er tiltænkt.

Der er umiddelbart politisk flertal for indrejseforbuddet. Men ingen partier har konkretiseret, hvilke kriterier der skal gøre sig gældende.

Partierne mødes igen torsdag 7. april til næste forhandlingsmøde.

/ritzau/