Støjberg vred over flygtninge, som dropper praktikken: 'Træk dem i ydelse'

Skrevet af Emil Ryttergaard

28/04/2017
Foto: Polfoto/Jens Dresling
Foto: Polfoto/Jens Dresling
En dokumentar på TV 2 viste i går, at flere flygtninge ikke møder op til deres praktikforløb og bryder aftaler med virksomheder. Nu kommer Integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg med en skarp opsang til nye flygtninge.

Dagens topnyheder

Det skal have konsekvenser, når man bliver væk fra sin virksomhedspraktik eller danskundervisning, hvis man kommer til landet som flygtning. 

Sådan lyder det fra integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg, efter at TV 2 dokumentaren ‘Er det sådan man bliver dansk?’, der blev vist i aftes, fulgte en gruppe flygtninge. Dokumentaren afslørede, at flere af dem gik fra praktikpladsen i utide, modsatter sig reglerne, eller ikke ønskede at udføre det arbejde, de var sat til.

Det fik efterfølgende fik en ‘vred’ minister til tasterne på sociale medier, skriver tv2.dk.  

- TV 2 viser i aften en dokumentar om flygtninge i Danmark og deres vej til arbejdsmarkedet. Jeg har set udsendelsen, og jeg må indrømme, at jeg blev vred. Lad os bare sige det som det er: Der er heldigvis flygtninge, der gør sig umage, og det viser dokumentaren også. Men der er helt ærligt også flygtninge, som griner af os alt imens de gladeligt malker vores overførselssystem., skriver Inger Støjberg på Facebook.

Hun mener, at flere kommuner i langt højere grad og langt hurtigere skal gribe ind over for de flygtninge, der ikke vil være en del af samfundet - for eksempel ved at trække dem i ydelse. 

- Det er klart, at der er flere ting, der kan og skal gøres bedre: Kommunerne skal være langt bedre til at trække flygtningene i deres overførsler, hvis de lader hånt om de forpligtigelser, de er pålagt som f.eks. at møde op på en virksomhed, skriver ministeren på Facebook.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det eneste, de forstår, det er, at de bliver trukket i deres ydelser. Derfor er vi også nødt til at få set på, om det er reglerne, der er noget galt med, eller om det er kommunernes vilje og lyst til at sanktionere og trække i ydelserne, siger Inger Støjberg til tv2.dk.

Den holdning bakker oppositionen op om:

- Man skal gøre en aktiv indsats for at blive integreret på det danske arbejdsmarked. Dem, der så ikke vil, de skal så mærke nogle konsekvenser. Der er nogle kommuner, der kan finde ud af det, og andre, der ikke kan, og det er selvfølgelig dybt uacceptabelt, siger Socialdemokratiets integrationsordfører Dan Jørgensen til tv2.dk.

Selvom dokumentaren viser, at enkelte flygtninge ikke passer deres praktikforløb eller sprogundervisning, så var der ingen tal med i udsendelsen, der underbygger, at der er tale om et generelt problem i samfundet. Men det fik ikke ministeren til at holde sig tilbage.

Inger Støjberg understreger i sit opslag, at det gælder om at være taknemmelig og gøre sig umage, når man kommer til Danmark:

- Jeg har besøgt mange virksomheder, der sætter en ære i at hjælpe flygtninge ind på arbejdsmarkedet. Men når alt kommer til alt, så er det altså den flygtning der kommer til Danmarks forpligtigelse at være taknemmelig, at indordne sig og gøre sig umage! Jeg bliver vred, når jeg f.eks. i dokumentaren kan se, hvordan mange flygtninge bliver væk fra aftaler, er utaknemmelige og opfører sig direkte ubehøvlet og dårligt.

- Jeg vil gerne sige lige ud til de flygtninge som ikke opfører sig med respekt overfor vort land: Vi tog i mod jer, da I var i nød. Vi hjalp jer. Vi brødføder jer, I får del i et velfærdssamfund som det har taget generationer for os at bygge op - og som I med sikkerhed aldrig har set mage. Hvis I ikke viser taknemmelighed og gør jer umage, så mister vi respekten for jer og lysten til at hjælpe i fremtiden.

Se hele Inger Støjbergs opslag herunder. 

Det er efterhånden ved at være halvanden måned siden, at Inger Støjberg skabte røre på sociale medier med et foto, som efterfølgende fik udenlandske medier til tasterne.

Den 14. april delte hun et billede af en kage for at fejre, at hun havde gennemført 50 udlændingestraminger.

Inger Støjbergs berømte kagebillede.

Billedet af kagen gik efterfølgende verden rundt. Læs artiklen om udlandets reaktioner her.

Den 30. marts fik hun igen folk til at grine og græde med en opfordring til danskerne om at melde deres lokale pizzamand til myndighederne.