Svindlere sælger syge hundehvalpe til danskere: Her er faresignalerne

Skrevet af Laura Nygaard

13/08/2015

Dagens topnyheder

Hvert år skifter massevis af hundehvalpe hænder i jagten på et tryggere og bedre liv hos mennesker, der har plads og overskud til dem. Men Dyreforsikringen Agria oplever desværre årligt hundredvis af sager, hvor hundeejere, der har købt hundehvalp uden papir, bliver ramt af en tragedie, der både bliver smertefuld og dyr. Alt for ofte ender købet med, at hvalpen ikke har det godt, bliver alvorligt syg eller i værste fald ikke overlever, oplyser de i en pressemeddelelse.

Det handler om illegalt importerede dyr, der er smuglet ind i landet via useriøse importører, og fællesnævneren er, at de mangler den dokumentation, som en hvalp bør have med sig ved ejerskifte.

Læs også: Fødevarestyrelsen advarer mod hundegalskab fra udlandet

- Ved ejerskifte er det vigtigt, at hvalpen har den rette dokumentation, der viser at den har fået en god start på livet. Det øger chancen for, at den vokser op som et stærkt og holdbart individ, som hundeejeren kan have det godt sammen med i rigtig mange år, siger Sonja Karaoglan, direktør for Agria Dyreforsikring.

Hun anbefaler derfor, at køberen ser hvalpen i det miljø den er vokset op i hos sælgeren, og meget gerne sammen med forældredyrene, eller i hvert fald moderen. Derudover bør man være påpasselig, hvis prisen er meget lavere, end hvad en tilsvarende hund normalt koster i Danmark. Det man sparer ved at købe en billigere hund, kan meget hurtigt overskygges af ekstra omkostninger til dyrlæger - til behandling og medicinering af importerede sygdomme, som vi ikke er vant til i Danmark, eller fejl som hunden har med sig, som man ikke kan se på købstidspunktet, råder hun.

Hvalpekøber bør stille følgende spørgsmål:

- Er hunden importeret?
- Er hvalpen vaccineret i henhold til de danske anbefalinger?
- Er hvalpen ID-mærket, og er den registreret i hunderegisteret?
- Har hvalpen en sundhedsbog uden anmærkninger fra en dansk dyrlæge? Hvor længe er det siden, den er lavet?
- Har hvalpen fået de ormekure, den skal have? Står det i sundhedsbogen?
- Hvis importeret, hvor gammel var hvalpen ved importen? (nogle hvalpe tages fra tæven, før det er lovligt, fordi de skal eksporteres)

Får du ikke tydelige og klare svar på disse spørgsmål, bør du takke nej til handlen. Alle hvalpe er skønne, men det er ikke alle, der er friske og raske. Køb ikke hunden af medlidenhed, da du ellers bidrager til den illegale handel med papirløse hunde, råder Dyreforsikringen Agria.

Følg Dagens Hunde for flere lignende artikler: