Venstreborgmestre vender sig mod topskattelettelser

Mens Venstre har en ambition om at give topskattelettelser - drevet af Liberal Alliances krav - er det ikke en tanke, der bringer jubel hos Venstre-borgmestre i udkantsområder.

Det skriver Jyllands-Posten, der har talt med en stribe borgmestre fra regeringspartiet.

- Det er ikke en blomst, der er vokset i min have. Jeg mener ikke, at det bør have førsteprioritet, siger Henrik Frandsen (V), borgmester i Tønder Kommune, til avisen.

Topskattelettelser vil hovedsageligt være godt for kommuner med mange velhavende borgere. Derfor ser borgmestrene i yderområderne mere ræson i at sænke bundskatten.

Ifølge Jyllands-Posten betaler mere end hver fjerde borger i kommuner som Rudersdal, Gentofte og Hørsholm topskat, mens procentsatsen er under fem i kommuner som Tønder og Thisted.

- Et område som mit er bedre tjent med, at man lemper på en anden måde, siger borgmesteren i Thisted, Lene Kjeldgaard Jensen (V), til Jyllands-Posten.

- Jeg tror, at det ville være noget klogere at lette i bunden i forhold til vores område, siger Mogens Gade (V), borgmester i Jammerbugt, til Jyllands-Posten.

På Læsø foretrækker man lavere afgifter. Det vil skabe flere arbejdspladser end hvis man sænker topskatten, vurderer V-borgmester Tobias Birch Johansen over for avisen.

Sænkelse af topskatten har længe været et kardinalpunkt for regeringens støtteparti Liberal Alliance.

Partileder Anders Samuelsen kræver en lettelse på minimum fem procentpoint - fra 15 til 10 procent. Bliver det ikke efterkommet, vælter han regeringen.

Hos Venstre bekræfter politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen over for Jyllands-Posten, at Venstre har en ambition om at gennemføre topskattelettelser.

- Men det vigtigste for os er at sænke skatten i bunden, så det bedre kan betale sig at arbejde, siger han til avisen.

/ritzau/

Dagens Gossip