Vestjysk plejehjem ramt af liv og glade dage: Ponyer fik demente ældre til at vågne

Skrevet af Ninna Andreasen

16/09/2016
- Jeg bliver rørt hver gang, uanset hvor mange gange jeg er ude. Det går lige i hjertet på mig, siger dyrepasseren, som besøgte et plejehjem med ponyerne Mille og Tilde. Se de rørende billeder i artiklen.

Dagens topnyheder

I torsdags var der to gæster i dagligstuen på Strandby Plejecenter i Esbjerg, som normalt hører til i mere halmbestrøede gemakker.

Ponyerne Tilde og Mille var nemlig på besøg. Plejehjemmets beboere sad klar i opholdsrummet bevæbnet med gulerødder og godt humør.

Her trissede hestene rundt blandt beboerne, mens Trine Hansen, der er dyrepasser, holdt snor i, at der var styr på dyrene.

- Jeg sørger for, at ingen bliver snydt, og at ponyerne ikke kravler op i skødet på dem, siger Trine Hansen grinende til dagens.dk.

(Artiklen fortsætter under billedet)

En dement kvinde fik selskab af den lidt nærgående pony, som kærligt bliver kaldt Frække Tilde. Det fik den ældre kvinde til at lyse op på en måde, selv personalet ikke før har set.

- “Hvad laver du?”, spurgte hun Tilde, som rodede lidt rundt i skødet på hende med mulen. Så begyndte hun ellers at fortælle, at “det var ligesom dengang…”. Der var en åbning, hvor hun var klar i hovedet i fem minutter. Så havde vi opnået noget, som personalet ikke kan. Det er det, dyr kan. Mennesker kommer til kort, fordi vi måske ubevidst stiller krav. Det gør ponyerne ikke, siger dyrepasseren.

Vil udbrede besøgsordning til flere plejehjem
Projektet med besøgsponyerne kom i stand, da Trine Hansen mødte hestenes ejer Liselotte, som et års tid forinden havde været ude med dyrene på plejehjem og skoler.

Da Trine er dyrepasser, var et samarbejde oplagt. I foråret har de to kørt et pilotprojet på et plejehjem i Aarhus, hvor de også har talt med de ansatte og lederne.

- De kan se på borgerne, at de bliver rørt ind i hjertet. Nogle af de demente vågner nærmest op. Pludselig er de til stede i nuet. Det skal vi bare fortsætte med, siger Trine Hansen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

For hende og kompagnonen er det vigtigt, at det er den enkelte borger, der egentlig styrer mødet. Sammen med personalet taler de forud for besøget om, om det skal foregå i en fællesstue eller i beboernes private lejligheder. 

Enkelte demente har svært ved at være sammen med mange mennesker, så de kan få privat visit af Tilde eller Mille.

Trine Hansen er ikke i tvivl om den store pædagogiske effekt af arbejdet med ponyerne.

(Artiklen fortsætter under billedet)

- Jeg bliver rørt hver gang, uanset hvor mange gange jeg er ude. Det går lige i hjertet på mig, siger hun og tilføjer:

- Jeg vil bare gerne sprede livsglæde til så mange mennesker som muligt. Om det er ældre, handicappede eller andre er underordnet. Ponyerne er små 70 centimeter, og de er uimodståelige og velopdragne. 

Læs mere på Trine Hansens hjemmeside her.

Se en præsentationsvideo af besøgspony-projektet nedenfor.