Vi tabte krigen for 150 år siden - det skal fejres!

Skrevet af Mikkel Lysgaard

23/04/2014

Dagens topnyheder

1864 er et årstal, der ligger gemt i baghovedet på mange danskere. Det var for 150 år siden, at Danmark led et svidende nederlag i krigen mod preusserne – og markeringen af jubilæet er fuld gang i disse dage. Længere nede kan du se et indslag om, hvad du kan opleve, selvom du gik glip af den store royale markering af slaget ved Dybbøl.

Læs også: Thornings oldefar var med 1864-krigen

En del af markeringen for 150 året består bl.a. i genopførelser af de afgørende timer i Slaget ved Dybbøl, hvor den danske stilling igennem seks timer blev bombarderet med 8.000 granater – en granat hver tredje sekund. Det endte som en national tragedie og afgivelsen af Slesvig og Holsten, som indtil da havde været en del af det danske rige.

Danske soldater tog færgen til krigen
Turen til Dybbøl kan foregå over vand på ruten Bøjden-Fynshav ligesom den gjorde for en stor del af de danske soldater, der mødte deres skæbne i Sønderjylland i 1864. Og netop det faktum har fået rederiet Færgen til at sætte fokus på en af sommerens helt store kulturelle begivenheder. 

Læs også: 15.000 samlet til markeringen af 150-årsdagen for slaget ved Dybbøl

”De danske øer gemmer generelt på masser af store og sjove oplevelser hen over sommeren. Vi vil derfor meget gerne slå et slag for, at danskerne kigger imod deres eget land, når de skal planlægge sommerferien," fortæller Kaj V. Nielsen, terminalchef, Færgen. 

Skæve danske ø-festivaler
Udover til Als, der markerer 1864 hen over sommeren, sejler rederiet Færgen til en lang række sjove og skæve begivenheder på de danske øer. Blandt andet Nordeuropas største lystfiskerkonkurrence på Bornholm, kåring af Samsøs bedste kartoffelmad, Fanø Strikkefestival, kunstudstillingen Lys over Lolland, Langelandsfestival og meget mere.  

Af Make Sense