Anklager går efter rekordstraf til dødsbilist

Skrevet af admin

08/04/2014

Dagens topnyheder

Anklagemyndigheden vil gå efter en rekordhøj straf, minimum fire års fængsel, når Københavns Byret tirsdag indleder en sag mod en 23-årig mand om uagtsomt manddrab.

Manden er tiltalt for at have kørt en 46-årig kvinde ihjel, da han var påvirket af hash og spiritus. Derudover kørte han 91 kilometer i timen i en 50 kilometerzone, hvilket ifølge anklagemyndigheden er særligt hensynsløst.

Læs mere: Fakta om trafikdrabet på H.C. Andersens Boulevard

Sager om færdselsdrab vækker ofte stor offentlig debat, og der stilles jævnligt spørgsmål om, hvorvidt straffens størrelse står i rimeligt mål med forbrydelsens omfang. Og straffene i sager om færdselsdrab varierer da også betydeligt.

Det giver god mening, lyder det fra juraprofessor Gorm Toftegaard Nielsen, Aarhus Universitet.

- De fleste, som har nogle år på bagen, kender til, at man kan komme til at begå fejl i trafikken, for eksempel køre over for rødt lys. Kommer man så til at køre en ihjel, er det uagtsomt manddrab, og det skal straffes, siger Gorm Toftegaard Nielsen.

- Men når der for eksempel er tale om en spritbilist, så er der ikke tale om ren uagtsomhed. Når han sætter sig ind i bilen, så ved han godt, at han udsætter andre for en ganske særlig fare. Derfor er straffen hårdere, siger han.

Læs mere: Andre tidligere sager om uagtsomt trafikdrab

I oktober blev en 39-årig mand idømt en bøde på 10.000 kroner for at være skyld i, at tre børn mistede livet i en trafikulykke ved Sindal. I januar blev en anden 39-årig mand idømt tre års fængsel for at være skyld i en 94-årigs kvindes død på motorvejen ved Brande. Dommen er anket til Vestre Landsret.

Den afgørende forskel i de to sager er, at den dømte fra Brande-ulykken var påvirket af narkotika, og så skal der ifølge loven straffes hårdere end i sagen fra Sindal. Her bestod bilistens uagtsomhed i for høj fart og brug af mobiltelefon.

Ifølge straffeloven skal både sprit- og narkokørsel samt særlig hensynsløs kørsel anses som skærpende omstændigheder i sager om færdselsdrab. Det samme gælder, hvis føreren er svækket på grund af sygdom, søvnmangel eller overanstrengelse.

Der ventes dom i sagen fra København onsdag.

/ritzau/