Dansk pædagog udspurgt om pædofili-sag i otte timer i USA

Skrevet af admin

22/06/2016

Mest læste i dag

Det blev en lang dag for den danske pædagog Malthe Thomsen, da hans erstatningssag mod politiet i New York tirsdag blev indledt.

Det fortæller hans advokat, Jane Fisher-Byrialsen, fra en restaurant i storbyen, hvor de sammen spiser middag.

Malthe Thomsen blev udspurgt af to advokater, der repræsenterer politiet, samt en advokat for den kvinde, der tilbage i 2014 beskyldte den nu 24-årige dansker for pædofili i en børnehave på Manhattan, hvor han var i praktik.

- Malthe er træt nu. Det er selvfølgeligt ikke sjovt at skulle gennemleve hele forløbet en gang til, men han klarede sig rigtig godt, siger hun.

Seancen var henlagt til et lokale ude i byen. Ud over Malthe Thomsen og de involverede advokater var en repræsentant for domstolsmyndighederne til stede for at optage hele dagens forløb på video.

- Advokaterne begyndte at stille spørgsmål klokken kvart i ti tirsdag formiddag (lokal tid, red.) og sluttede først klokken 17.45. Men vi er ikke færdige endnu. Malthe skal svare på flere spørgsmål onsdag, siger hun.

Ifølge Jane Fisher-Byrialsen kom der ikke afgørende nyt frem i forbindelse med advokaternes spørgsmål.

- Det bliver først rigtig spændende, når jeg får mulighed for at udspørge modparten, siger hun.

Det sker efter planen 7. og 8. juli.

Malthe Thomsen kræver en erstatning på syv millioner dollar eller 46,3 millioner kroner fra anklagemyndigheden og politiet i New York.

Han mener blandt andet, at politiet pressede en tilståelse ud af ham med løgn, falske løfter og psykisk hårde afhøringsteknikker.

Alt sammen er det en del af de såkaldte Reid-teknikker, der bruges til afhøring i New York, har Jane Fisher-Byrialsen tidligere fortalt.

- Vi vil gerne have, at man (politiet i New York, red.) dropper de der afhøringsteknikker, sagde hun inden erstatningssagen begyndte.

- Det er en slags teknikker, der kører på mistænktes psyke og får dem til at tilstå, hvad end de har gjort det eller ej. Problemet er, at den psykologiske forskning viser, at rigtig mange uskyldige mennesker tilstår ting, de ikke har gjort.

Malthe Thomsen blev anholdt i juni 2014 og beskyldt for adskillige gange at have krænket flere af børnene.

I august kom det under et retsmøde frem, at to lærere og 12 af de 13 børn pure havde afvist, at der skulle have fundet overgreb sted.

Fem måneder senere droppede anklagerne sagen mod Malthe Thomsen på grund af manglende beviser.

/ritzau/