Ekspertens livreddende julefrokost-råd: Sådan stopper du en spritbilist

Skrevet af Sol Stoffregen

29/11/2014

Mest læste i dag

Du ved godt, at det er pokkers dumt at drikke og køre bil, men det er så fristende at tage bilen hjem efter julefrokosten, når den alligevel står udenfor. Og du føler dig ikke rigtig fuld, vurderer du selv.

Men fakta er, at der var alkohol involveret i hver 5. dødsulykke i trafikken i 2013. Dertil kommer, at 196 personer kom alvorligt til skade. Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik til, at man tænke sig om en ekstra gang, der er nemlig flere ting, man kan gøre, for at undgå at ende som spritbilist selv, eller at ens venner gør det.

Læs også: Forskere advarer: E-cigaretter er ti gange så kræftfremkaldende som almindelig tobak 

Seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, Michelle Laviolettes bedste råd til at undgå spritbilisme er ganske simpelt og indlysende.

- En genstand bliver hurtigt til flere. Mange har svært ved at vurdere, hvor meget de egentlig har fået at drikke, når festen er i gang. Derfor er det vigtigt, at man ikke tager nogen chancer. Skal man køre, så drik max en genstand. Det bedste er dog at lade bilen stå og planlægge på forhånd, hvordan man kommer hjem, siger Michelle Laviolette.

Læs også: Undgå dyre knalde-bøder: Her er de nye regler for, hvornår du må købe og affyre dit nytårskrudt

Men hvis du selv eller dine venner er blevet berusede og overvejer at tage bilen hjem, er der andre muligheder, som kan forhindre fulde folk bag rattet.

- Vi har alle et stort ansvar for at hjælpe hinanden sikkert hjem. Tilbyd taxa, overnatning eller at folk henter bilen i morgen, hvis en person vil køre efter en et par festlige timer. Vi har flere gange hørt, at folk dagen efter har været glade for, at andre blandede sig, så de ikke kørte spritkørsel, siger Michelle Laviolette, som fraråder, at man benytter sig af billige alkotester, som er upålidelige og kan give en falsk tryghed.

Læs også: Advarsel til forældre: Vintertøj gør autostole til rene dødsfælder

Undersøgelser viser, at ni ud af 10 spritbilister er unge og midaldrende mænd, og spritulykkerne sker ofte fredag, lørdag og søndag aften eller nat. 

Her er Rådet for Sikker Trafiks syv gode råd til at stoppe din fulde ven i at sætte sig bag rattet:

- Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører. 
- Forsøg at tale ham /hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne. 
- Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden. 
- Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen. 

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

- Tilbyd overnatning. 
- Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket. 
- Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.