Natklub afviste gæster fordi de ikke var kvinder: Her er dommen

Skrevet af admin

20/05/2016

Dagens topnyheder

Fire unge mænd kan se frem til en godtgørelse på hver 2500 kroner, fordi de er blevet diskrimineret i det københavnske natteliv.

Ligebehandlingsnævnet har afgjort, at der var tale om kønsdiskrimination, da gruppen en lørdag nat i april 2015 blev afvist af dørmændene på en natklub med det argument, at de ikke var kvinder.

Efter afslaget forsøgte gruppen af feststemte unge at argumentere sig vej ind på diskoteket, og samtalen blev filmet på en af mændenes mobiltelefoner.

Derefter har de indberettet episoden til Ligebehandlingsnævnet, der har afgjort sagen i mændenes favør.

I videoklippet spørger de, hvorfor de ikke bliver budt velkommen på baren. Dørmændenes svar er, at der allerede er alt for mange mænd indenfor.

- Vores chef har sagt, at vi ikke skal lukke flere drenge ind. Vi vil have flere piger, siger en af de to dørmænd, mens den anden fortæller:

- Selvfølgelig havde jeg lukket jer ind, hvis I var kvinder.

Ifølge natklubben blev de unge mænd ikke afvist ved døren på grund af deres køn, men derimod på grund af deres ubehagelige adfærd.

Ligebehandlingsnævnet noterer, at natklubben ifølge sin egen forklaring havde erfaring med, at de pågældende mænd gentagne gange har besøgt natklubber udelukkende med det formål at blive afvist. Og lykkes det ikke, går de videre til en anden natklub.

Natklubben har også forklaret, at gæster med atypisk, mistænkelig, provokerende eller negativ fremtoning vil blive afvist ved døren. Men at mange af de gæster, som bliver afvist med den rigtige begrundelse, skaber en konfrontation, som flest gange skyldes, at de er potentielle ballademagere.

I den aktuelle sag valgte dørmændene derfor at give en "falsk" forklaring om, at der var for mange mænd i forvejen for at undgå en konfrontation.

Men Ligehandlingsnævnet mener, at "klageren har påvist faktiske omstændigheder, der giver anledning til at formode, at hans køn var årsag til, at han blev nægtet adgang til natklubben."

Ligebehandlingsnævnet blev oprettet i 2009 og har til formål at behandle alle sager om diskrimination, hvad end det drejer sig om alder, køn, handicap, etnicitet eller noget helt femte.

I 2015 modtog rådet 310 klager, hvoraf 237 fik en nævnsafgørelse. Nogle af sagerne kvalificerer sig ikke til at blive behandlet. Deraf drejede størstedelen af sagerne sig om alder og handicap.

/ritzau/