Psykiater anker dom: Vil frifindes for sex med patient

Skrevet af admin

24/05/2016

Dagens topnyheder

En 49-årig psykiater, der tidligere på måneden blev idømt tre måneders fængsel for at have sex med en patient, har anket dommen.

Han vil frifindes, fortæller hans forsvarer, Jan Schneider.

- Der er en del sten i den sag, som mangler at blive vendt, siger forsvareren, som dog ikke vil oplyse, hvad han konkret mener, der mangler at blive belyst.

Ud over fængselsstraffen fik psykiateren frataget sin lægelige autorisation ved Retten i Aarhus.

- Vi har lagt vægt på, at initiativet til forholdet er udgået fra tiltalte. Og vi har lagt vægt på, at tiltalte tidligere er straffet for et forhold i Norge, hvor det faktiske forløb har haft lighedspunkter, sagde dommer Vivi Kahr Rasmussen om baggrunden for dommen.

Psykiateren blev i 2010 idømt halvandet års fængsel ved en norsk ret for sex med en kvindelig patient. Han rejste siden til Danmark, hvor han under et andet navn kunne fortsætte sit virke.

Han blev ansat på Psykiatrisk Hospital i Risskov, og her fik han blandt andre en 38-årig kvinde som patient i oktober 2013.

Forholdet mellem de to blev mere og mere intimt, og kvinden har i retten forklaret, at hun på grund af sin sygdom havde svært ved at sætte grænser for psykiaterens tilnærmelser.

I august 2014 slog kvinden dog op, og hun fortalte sin bostøtte om forholdet. Det fik Region Midtjylland til at indlede en tjenstlig sag mod psykiateren, som efterfølgende forlod jobbet og fik et andet job i Region Nordjylland.

Først i august 2015 reagerede Sundhedsstyrelsen ved at frakende psykiateren autorisationen midlertidigt. Den lange reaktionstid kombineret med dommen fra Norge fik politikere på Christiansborg til at reagere.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) bebudede ved årsskiftet, at hun ville stramme reglerne for, hvornår læger kan frakendes autorisationen.

Læger, der har mistet autorisationen i et andet land, skal pr. automatik også have frataget retten til at udøve lægegerningen i Danmark, lyder et af ministerens initiativer.

Desuden skal der hurtigere kunne gribes ind, hvis en læge vurderes at være til fare for sine patienter. Hidtil har lægen skullet være til "overhængende" fare, før man kunne overveje at fratage autorisationen.

De nye regler ventes at træde i kraft til sommer.

/ritzau/