Store huller i politiets hukommelse

Skrevet af admin

03/04/2014

Mest læste i dag

Helt systematisk har politiet i adskillige år slettet politirapporter i it-systemet. Først sidste år indså ordensmagten selv, at det var et problem med de store huller i den elektroniske hukommelse.

De manglende oplysninger udgør et akut problem i en straffesag om sprit- og hashkørsel, hvor papirerne er blevet væk i politiets bunker.

Den dømte ankede dommen, der blev afsagt i januar 2012, for at få en mildere afgørelse i landsretten.

Imidlertid forsvandt sagens papirer hos Københavns Politi. Derfor kom sagen aldrig videre til Statsadvokaten i København, som har ansvaret for at indbringe ankesager for landsretten.

Det var den dømte selv, mekaniker Gregers Kofoed, der efter adskillige rykkere fik gjort politiet opmærksom på fejlen.

I dag, 26 måneder senere, er sagen endnu ikke indbragt for landsretten.

På Station Bellahøj under Københavns Politi har vicepolitikommissær Knud Rindbøll oplyst til Ritzau, at det er umuligt at få genskabt den oprindelige politirapport om episoden, da den 32-årige i december 2010 blev stoppet i en bil på Tuborgvej i København.

Kun rapportens forside er det muligt at fremlægge.

Forklaringen er, at politiets it-system automatisk har slettet alle politirapporter, hvis de var urørt i mere end 180 dage.

Det oplyser Rigspolitiet, som dog tilføjer, at dette konsekvente tab af informationer i elektronisk form ophørte sidste år.

- Fra midten af 2013 blev systemet ændret, så rapporterne ikke længere slettes, siger kommunikationsrådgiver Thomas Kristensen.

Årsagen til denne kursændring var et ønske fra politiets egne rækker - blandt andet af efterforskningsmæssige årsager, lyder det.

Men sletningen betyder altså, at færdselssagen fra København mangler de grundlæggende oplysninger, når den skal behandles i landsretten.

Advokaten for den dømte er forundret over politiets manglende evne til at gemme politirapporter.

- Hvis en politirapport ikke kan genskabes, har vi et system, der ikke er indrettet på en betryggende måde, siger advokat Andro Vrlic.

- Det er vanskeligt at være forsvarer i en straffesag, hvor papirerne er væk, konstaterer han.

/ritzau/