Tiltalt byrådsmedlem husede flygtninge: Jeg ville gøre det igen

Skrevet af Redaktionen

16/08/2016

Mest læste i dag

Det aarhusianske byrådsmedlem Maria Sloth (EL) vil ikke tøve med at åbne sit hjem, hvis hun igen kommer i en situation, hvor flygtninge har brug for tag over hovedet.

Det siger hun, efter at hun i Retten i Aarhus har afvist at udtale sig om anklagen om at huse to flygtninge uden lovligt ophold i landet.

- Ja, hvis der igen stod to trætte og kolde mennesker og bankede på døren, så ville jeg ikke kunne finde på at smække døren i hovedet på dem. Det håber jeg ikke, at nogen kunne, siger hun til Ritzau.

Det 27-årige byrådsmedlem, der er politisk ordfører for Enhedslisten i byrådet i Aarhus, erkender, at hun og bofællen Anne Hegelund tog imod to udlændinge en septembernat sidste år.

Men de var ikke klar over, at de to personer muligvis ikke havde lovligt ophold i landet, siger Maria Sloth.

- Vi har ikke stået med et afkrydsningsskema og krydset af, om de var flygtninge eller ej. De omstændigheder gik vi ikke ind i. De havde brug for en seng, ikke en afhøring, siger Maria Sloth.

Anklager Jacob Balsgaard Nielsen mener, at de to kvinder står til en frihedsstraf på mellem 30 og 40 dages fængsel for forsætligt at have hjulpet de to illegale flygtninge med husly og færgebilletter til den videre tur mod Norge.

De tiltaltes forsvarere afviser anklagen. De henholder sig til, at anklagen kun baserer sig på udtalelser til en avis, og at det ikke er bevist, hvem flygtningene var, og hvor de kom fra.

Desuden har forsvarerne afvist, at de to kvinder har haft forsæt til at bryde loven.

I retten afviste Maria Sloth og Anne Hegelund at udtale sig. Ikke for at fornærme retten, men fordi det var en meget uvant situation, forklarer Maria Sloth.

- Jeg har aldrig været i en retssal før, og jeg ved ikke, hvordan det fungerer. Jeg var mere tryg ved at lade en erfaren person tale på vegne af mig, siger hun med henvisning til sin forsvarer Claus Bonnez.

Selv om hun aldrig tidligere har været tiltalt eller dømt for noget, ser hun alligevel noget godt ved den verserende sag.

- Nu håber jeg, at den store offentlige debat, det her har medført, betyder, at alle kan se, at loven skal ændres, så det ikke er kriminelt at hjælpe andre, siger Maria Sloth.

Hvis hun bliver dømt, er det op til Valgbarhedsnævnet at afgøre, om hun kan bevare sin plads i byrådet i Aarhus.

Der falder dom i sagen 26. august klokken 13.

/ritzau/