Se listen: Her er de allerværste bandeord

Der er stor forskel på hvordan unge og ældre oplever brugen af bandeord. Kun knap halvdelen af de 13-14-årige tager afstand fra at bruge bandeord i daglig tale, mens hele 94 procent af folk mellem 65 og 93 år finder brugen af bandeord anstødelig.

Det viser forskning fra Syddansk Universitet (SDU).

- Der skal mere til i dag, for at unge synes, at det lyder grimt. Bandeord er blevet en almindelig del af deres hverdag, og derfor falder det dem mere naturligt at bruge disse ord - for dem er det bare et virkemiddel blandt flere, siger adjunkt Marianne Rathje i en pressemeddelelse.

Hun har spurgt 844 personer om bandeord. Materialet, som hun har analyseret, er netop offentliggjort i bogen »Swearing in the Nordic Countries«, som hun har udgivet sammen med forskere fra andre lande.

Marianne Rathje mener, at det er blevet langt mere almindeligt at høre bandeord i medierne, og derfor eksponeres unge for brugen af bandeord langt mere end tidligere generationer gjorde.

- De unge synes ofte først, at det bliver slemt, når man tilføjer et ekstra forstærkende led, eksempelsvis »klamme so« eller »fede bitch.

Marianne Rathje har observeret, at der er forskel på, hvilke bandeord henholdsvis unge og ældre mener er grimmest. De ældre nævner oftest religiøse udtryk som »for satan« eller »for helvede« som de værste, mens de unge mere stødes over skældsord, der enten er personrettede, seksualiserede eller latrinære.

Selv om unge og ældre er dybt uenige om brugen af bandeord, er de fuldstændig enige om, at bandeordet »luder« er det allerværste.

Top fem over bandeord, unge finder grimmest:

Luder

Kælling

Bøsse

So

Bitch

Top fem over bandeord, ældre finder grimmest:

Luder

Idiot

Svin

Fuck you

Mula/fanden tage dig/mother fucker/laban

Kilde: Syddansk Universitet.

BNB

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip